Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Kunst en cultuur

Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Nationaal Muziekinstrumenten Fonds Doelstelling

Voor een beginnend of professioneel musicus is een muziekinstrument dat uitdaagt en inspireert van groot belang. Samen met natuurlijke begaafdheid, goede begeleiding en doorzettingsvermogen, draagt een passend instrument bij aan een succesvolle muziekstudie en -carrière. Instrumenten van de hoogste kwaliteit kosten echter veel geld. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) helpt daarom een brede groep musici voor wie een aankoop uit eigen middelen werkelijk buiten bereik is; het NMF geeft ze een instrument in handen, waarmee ze uitblinken en zich kunnen onderscheiden.

Activiteiten

Door de hoge prijzen van muziekinstrumenten is het voor musici en muziekstudenten steeds moeilijker om te spelen op een instrument dat bij hen past en waarmee ze hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen. Daarom geeft het NMF muziekinstrumenten tegen een geringe vergoeding in bruikleen aan (vak)musici. Jaarlijks worden ongeveer 400 musici langdurig gesteund met instrumenten uit de collectie van het NMF.

Cultureel erfgoed
De instrumentencollectie van het NMF is met ruim 400 instrumenten en 360 strijkstokken, gemeten naar de doelstelling, de grootste ter wereld. Door het grote aandeel instrumenten vervaardigd door Nederlandse hedendaagse bouwers, heeft het NMF de basis gelegd voor toekomstig nationaal cultureel erfgoed. De collectie wordt internationaal geroemd om de vele zeldzame oud-Hollandse strijkinstrumenten. Het NMF beschouwt zichzelf dan ook als een ‘mobiel museum’ en ervaart een grote verantwoordelijkheid en zorgplicht.

Muzikaal talent begeleiden
Vele (jonge) musici weten zich gesteund door het NMF met extra begeleiding. Het NMF heeft kennis in huis over het kiezen van een passend instrument, de instrumentenzorg en communicatie en marketing. Met de organisatie van zo’n 50 concerten per jaar, faciliteert het NMF extra podiumervaring en diverse bijzondere concertmomenten.

Geven aan Nationaal Muziekinstrumenten Fonds?

Erkenningspaspoort

Toon Paspoort

Meer weten over
Nationaal Muziekinstrumenten Fonds?