Geven en IBAN

Europa heeft één Europese betaalmarkt, de Single Euro Payments Area (SEPA). SEPA staat voor één rekeningtype en één set betaalmiddelen waarmee in binnen- en in buitenland kan worden betaald. Alle 32 landen die binnen SEPA vallen, gebruiken het IBAN als standaardrekeningnummer. Geld overmaken en betalingen doen is daarmee in heel Europa eenvoudig en overzichtelijk.

Korte rekeningnummers

Met de invoering van de IBAN zouden de vertrouwde korte rekeningnummers (zoals 555 of 999) komen te vervallen. De kracht van de korte rekeningnummers is dat deze vertrouwd en eenvoudig te onthouden zijn. Zeven grote retailbanken (ABN AMRO Bank, ING Bank, Rabobank, SNS Bank, Triodos Bank, Van Lanschot Bankiers en Knab) hebben echter mogelijk gemaakt dat korte nummers van goededoelenorganisaties in de internetbankieromgeving automatisch omgenummerd worden naar een IBAN.

Geven met een Acceptgiro

Sinds juli 2013 ontvangen donateurs en leden van goede doelen naast de vertrouwde Acceptgiro met een Nederlands rekeningnummer steeds vaker ook IBAN-acceptgiro's waarop men het IBAN-nummer moet invullen.