Grote oogst maakt rijstboer Abdoulaye tot voorbeeld

Woord en Daad

Grote oogst maakt rijstboer Abdoulaye tot voorbeeld

Abdoulaye Yarou (42 jaar) staat voor een grote stapel met balen rijst. De rijst ligt opgeslagen in zijn pakhuis en is een deel van de oogst van 2020. Een ander deel van de oogst is al verkocht. De oogst was goed. Zo goed dat Abdoulaye de hoogste opbrengst per hectare van alle rijstboeren in het dorp haalde. Hij vertelt wat hij in 2020 anders deed dan in 2019. 'Ik heb gecertificeerd rijstzaad gebruikt, de bodem goed voorbewerkt, in lijnen gezaaid, de planten bemest en de planning goed opgevolgd’, somt hij zijn aanpak op. Rijstboer Abdoulaye woont in Batran in het noorden van Benin. Rijst staat hier bijna dagelijks op het menu. Toch is de binnenlandse rijstteelt beperkt ten opzichte van de vraag en de kwaliteit van de Beninse rijst kan niet op tegen de goedkope importrijst.

Fair Rice Benin

Met het project FairRice ondersteunt Woord en Daad, samen met lokale partners, de rijstboeren in Benin om hun oogst te optimaliseren en de kwaliteit van de rijst te verbeteren. In 2020 alleen al konden bijna 1.000 boeren worden getraind. Verder werken we samen met coöperaties die de rijst van de boeren kopen tegen een eerlijke prijs. Onder consumenten in Benin heeft de Beninse rijst een slechter imago dan de importrijst. Daarom werken we ook aan een merknaam voor kwaliteitsrijst van Beninse bodem. Zo versterken we de rijstsector in het land en krijgen boeren als Abdoulaye een beter inkomen.

1.000 kg meer per hectare

In 2020 verbouwde Abdoulaye rijst op 4,75 hectare. Tijdens het oogstseizoen haalde hij 20,22 ton rijst binnen. Daarmee oogstte hij per hectare bijna 1.000 kilo rijst meer dan in 2019. Een prachtig resultaat en de rijst heeft een goede kwaliteit. Dat betaalt zich uit. Abdoulaye verkocht 18 ton rijst aan de coöperatie waar hij lid van is. Daarmee verdiende hij 2,5 miljoen XOF (3.886 euro). De andere boeren in het dorp zijn enthousiast over de rijstoogst van Abdoulaye. Hij wordt gezien als een voorbeeld binnen de gemeenschap.

Schoolgeld en katoenteelt

Met zijn inkomen kan de rijstboer zijn gezin onderhouden en het schoolgeld voor zijn kinderen betalen. Ook is er genoeg geld om de kosten van de katoenteelt, een ander product dat hij verbouwt, te dekken. ‘Ik ben dankbaar voor de technische ondersteuning die ik heb gehad. Dankzij die ondersteuning kon ik dit succes halen.’

Grote oogst maakt rijstboer Abdoulaye tot voorbeeld Woord en Daad

Woord en Daad werkt vanuit Bijbels perspectief aan nieuwe kansen en duurzame verandering voor mensen in armoede. Woord en Daad verbindt.