HomePlan zorgt voor een huis, thuis en toekomst voor de allerarmsten

HomePlan

HomePlan zorgt voor een huis, thuis en toekomst voor de allerarmsten

Wereldwijd woont 1 op de 6 mensen in een krot. Stichting HomePlan is een kleinschalige ontwikkelingshulporganisatie die bouwt aan een huis, thuis en toekomst voor de allerarmsten in Latijns-Amerika en Zuidelijk Afrika. Inmiddels zijn er al meer dan 4.200 huizen gebouwd voor en met arme families. Een fatsoenlijk en stevig huis is de basis voor een betere toekomst. Zo blijkt ook uit het verhaal van de 46-jarige Flora. Ze kreeg twee jaar geleden de sleutel van haar nieuwe huis in Pfananani vlakbij Mulima in Zuid-Afrika. Samen met haar vier kinderen heeft ze er een echt thuis van gemaakt. Ze heeft een grote groentetuin aangelegd en het brandhout voor de kachel ligt keurig opgestapeld naast de oude hut waar zij en haar gezin eerst woonden. Flora heeft inmiddels een baan als huishoudelijke hulp waarmee ze een bescheiden inkomen verdient. Ze heeft hard gespaard en met het spaargeld meubels gekocht om haar woning in te richten. Ze is enorm trots op haar thuis en ontzettend blij dat haar leven ten goede is veranderd dankzij het nieuwe huis.

Huis als een opstap naar een betere toekomst

Uit onafhankelijk impactonderzoek van de Shared Value Foundation naar de projecten van HomePlan blijkt dat de huizen een positief effect hebben op hun bewoners. Een huis biedt veiligheid en bescherming, zowel tegen weersomstandigheden als tegen seksueel misbruik en geweld. Ook de schoolresultaten van kinderen gaan vooruit. Waar voorheen soms 10 familieleden één ruimte moesten delen, zijn er nu twee aparte kamers. De schoolkinderen kunnen zich nu even afzonderen in een andere ruimte om hun huiswerk te doen en zich daardoor beter concentreren. Daarnaast zorgen de meerdere kamers ervoor dat de bewoners ook meer privacy ervaren. Ook zorgt een HomePlan-huis voor een betere gezondheid, bijvoorbeeld omdat kinderen niet meer de hele dag op een vieze moddervloer spelen en daardoor last hebben van diarree. HomePlan ziet een huis als een opstap naar een betere toekomst. Daarnaast ondersteunen we aanvullende projecten op het gebied van de toekomst van de bewoners, zoals computerscholen, gemeenschapsprojecten en landbouwprojecten.

Dat een veilig huis een enorme impact heeft is ook de ervaring van Rofhiwe (27) en haar twee kinderen van 19 en 4 jaar oud. Samen met haar moeder en haar twee kinderen woonde ze tot 2018 in een kleine ronde hut die van ellende in elkaar stortte. Geld om een nieuw huis te bouwen was er niet. Stichting HomePlan bouwde samen met de lokale partner een prachtig nieuw huis voor Rofhiwe en haar kinderen. Ze werd aangemoedigd door onze lokale projectleider Father Chris om een opleiding te volgen aan de HomePlan-computerschool en kreeg een baan als administratief medeweker op de lagere school in het dorp. Haar inkomen is hierdoor enorm gestegen en ze kan beter voor zichzelf en haar kinderen zorgen.

Meer informatie over projecten in Zuid-Africa.

HomePlan zorgt voor een huis, thuis en toekomst voor de allerarmsten HomePlan

Iedereen heeft recht op een veilig huis, HomePlan helpt de allerarmsten in onderontwikkelde landen door een degelijk onderkomen te bouwen. De bewoners maken er een thuis van. Vanuit deze veilige basis geeft onze partner hen handvatten om aan een betere toekomst te werken. Om dit te realiseren maken we zoveel mogelijk mensen bewust van de huisvestingsproblematiek in onderontwikkelde gebieden.