1 jaar na explosie Beiroet: ruim 80.000 mensen geholpen met opbrengst Giro555

Een jaar geleden werd Beiroet getroffen door een verwoestende explosie. Nederlanders kwamen massaal in actie voor de slachtoffers en doneerden maar liefst 15,3 miljoen euro via Giro555. Ruim 80.000 volwassenen en kinderen kregen al voedsel, water, onderdak en psychosociale steun. Maar hulp blijft nog altijd nodig.

Op 4 augustus 2020 richtte een grote explosie in de haven van Beiroet een gigantische ravage aan. Er vielen minstens 220 doden, ruim 6.500 mensen raakten gewond en 300.000 mensen verloren hun huis. Een belangrijk deel van de infrastructuur werd verwoest. Om de overlevenden te ondersteunen, startten de 11 hulporganisaties achter Giro555 vorige zomer de Nationale Actie voor Beiroet.

80.000 mensen geholpen

Van de 15,3 miljoen euro is tot nu toe 10,8 euro besteed, blijkt uit de tussenrapportage van Giro555. Daarmee zijn ruim 80.000 mensen geholpen.

  • Zo’n 3.400 families kregen voedselpakketten en warme maaltijden;
  • Ruim 600 huizen zijn hersteld;
  • Ongeveer 33.000 mensen ontvingen financiële steun voor de eerste levensbehoeften en het opnieuw opstarten van hun bedrijven;
  • Ruim 20.000 kinderen en volwassenen kregen psychische hulp.

Steun nog altijd nodig

"Dankzij de hartverwarmende bijdragen van het Nederlandse publiek heeft Giro555 ruim 80.000 inwoners van Beiroet kunnen helpen", zegt Garance Reus, actievoorzitter ‘Samen in actie voor Beiroet’ en directeur van Plan International. "Een mooi resultaat, zeker als je bedenkt dat onze lokale hulpverleners te maken kregen met lockdowns en een kelderende munt door een zware economische crisis. Zij hebben alles op alles gezet om met succes de meest getroffen mensen toch te bereiken. Maar in deze onzekere economische tijden en verschillende crises blijft onze inzet voor de Libanese bevolking hard nodig."

Zo blijven we de bevolking ondersteunen

Het resterende bedrag van de Giro555-actie wordt het komende jaar besteed aan psychosociale hulp, reparaties van huizen en infrastructuur en financiële steun en trainingen voor het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast gaan de samenwerkende hulporganisaties samen met hun lokale partners door met hun reguliere werk voor de bevolking van Libanon.

Bron: Oxfam Novib