10 zomerharde vogelplekken in Nederland

In de zomermaanden juli en augustus lijkt het vogelleven soms wel stilgevallen. Toch zijn er in Nederland ook in die maanden vogelplekken waar altijd nog genoeg leuke vogels te zien zijn. Op de website www.birdingplaces.eu vonden we 10 leuke vogelkijk-zomergebieden.

  1. Het Bargerveen in Drenthe een prachtig fiets- en wandelgebied en het is ook nog eens heel vogelrijk. Nog steeds de beste plek van Nederland om grauwe klauwieren te zien. In juli en augustus kunt u ze met hun jongen in de struiken zien zitten.
  2. Westhoek in Friesland: Er zijn weinig plekken waar je zoveel steltlopers tegelijk kunt zien en in spectaculair grote groepen, ook in de zomermaanden.
  3. Het Nieuwe Heerenven in natuurgebied de Hamert in Noord-Limburg is een trekpleister voor steltlopers en overvliegende roofvogels. Al in hartje zomer kunt u hier verrast worden door de meest onverwachte trekkers.
  4. De Biesbosch is heel zomerhard en ook in de zomermaanden altijd goed voor veel vogels. Met naast de vele watervogels kans om jonge visarenden en zeearenden te zien.
  5. De oehoe-vallei bij Maastricht. In de oude mergelgroeven broedt de oehoe. Met een beetje geluk tref je de oehoe op zijn vaste stek. Anders is het altijd nog genieten van spechten en roofvogels.
  6. Vogeleiland Texel mag natuurlijk niet in de zomerlijst ontbreken. Het hele jaar door is dit Waddeneiland een feest om vogels te kijken met ook in de zomer massa’s steltlopers.
  7. Polder Breebaart in Groningen ligt aan de Dollard en trekt ook in de zomermaanden duizenden vogels. Met de grootse kolonie kluten van Europa!
  8. De Ooijpolder bij Nijmegen biedt een prachtige staalkaart aan riviernatuur en in de zomer zijn er overal nog vogels. Lepelaars die klaar zijn met broeden lummelen rond in de Oude Waal, op trek zijnde zwarte ooievaars strijken er elk jaar neer in augustus. En niet vergeten de Millingerwaard mee te pakken!
  9. De Markerwadden zijn een nieuwe parel in de Nederlandse vogelkroon. In de zomermaanden gaat het vogelspektakel hier gewoon door en blijft het op deze nieuwe vogeleilanden altijd scoren.
  10. Vogelobservatorium Tij aan het Haringvliet. Dit reuzenei moet je (qua vogelkijkhut-ervaring) gewoon een keer gezien hebben. Altijd veel vogels en ook nog eens met het fantastische gebied Kwadehoek om de hoek.

Bron: Vogelbescherming