125 miljardairs stoten jaarlijks net zoveel CO2 uit als Frankrijk

Niet iedereen draagt in gelijke mate bij aan de klimaatcrisis. Dat was al langer bekend. Nu blijkt ook nog eens dat 125 miljardairs samen evenveel CO2 uitstoten als een middelgroot land.

De investeringen van 125 miljardairs zijn jaarlijks namelijk goed voor 393 miljoen ton aan CO2-uitstoot. Dat is gelijk aan de uitstoot van Frankrijk. Dit blijkt uit het nieuwste klimaatrapport van Oxfam Novib, Carbon Billionaires: The investment emissions of World’s richest people. Het rapport is gepubliceerd tijdens de opening van de klimaattop in Egypte. Want het is hoog tijd dat we eens goed kijken naar de vraag: wie zijn de grote veroorzakers van klimaatverandering?

Een miljoen keer meer broeikasgassen dan gemiddeld

De allerrijksten der aarde zijn dus grootvervuilers. Sterker nog: miljardairs stoten jaarlijks gemiddeld een miljoen keer meer CO2 uit dan 90% van de wereldbevolking. Dat komt niet alleen door hun levensstijl met privéjets en megajachten (al draagt dit er natuurlijk wel aan bij). De grootste boosdoener zijn echter hun investeringen in grote, vervuilende bedrijven. Die investeringen zijn niet gering en de impact ervan is groot. "De gezamenlijke CO2-voetafdruk van de investeringen van deze miljardairs is gelijk aan die van landen als Frankrijk, Egypte of Argentinië,” zo stelt Oxfam Novib klimaatexpert Jacqueline Persson.

Fossiele brandstoffen in plaats van groene energie

Oxfam heeft publieke gegevens gebruikt om de “investeringsemissies” te bereken van de miljardairs. Daarbij is uitgegaan van een belang van meer dan 10% in een bedrijf. Uit het rapport blijkt dat miljardairs gemiddeld 14% van hun investeringen in vervuilende industrieën steken. Daarbij kun je denken aan de olie-, gas-, en kolenindustrie. Groene energie blijft daarbij ver achter. Slechts één miljardair uit de steekproef had investeringen in een bedrijf voor hernieuwbare energie. Jacqueline Persson: “De grote en groeiende verantwoordelijkheid van de rijksten voor de totale, wereldwijde CO2-uitstoot staat zelden ter discussie bij het maken van klimaatbeleid. Dit moet veranderen. Deze investeringen jagen de groeiende klimaatcrisis verder aan.”

Leg de rekening neer bij de vervuiler

We moeten allemaal in actie komen om verdere opwarming van de aarde beperken. Maar de grootste vervuilers moeten ook het meeste gaan betalen. Of dit nu miljardairs betreft of de regeringen van Europese en Noord-Amerikaanse landen. Want de mensen die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering, worden er nu het hardst door geraakt. Om Afrika als voorbeeld te nemen: het hele continent draagt minder dan 3% bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Maar Afrikaanse landen vangen wel de hardste klappen op en krijgen ook nog eens de rekening gepresenteerd. Dat is niet eerlijk. Rijke, vervuilende landen zoals Nederland moeten niet alleen hun eigen economieën verduurzamen; ze moeten ook helpen om kwetsbare landen weerbaarder te maken tegen klimaatverandering. Dat is klimaatrechtvaardigheid.

Roep mee om klimaatactie

De Keniaanse klimaatactivist Elizabeth Wathuti ziet in haar land de gevolgen van de klimaatcrisis. Daarom schreef ze een open brief, waarin ze wereldleiders oproept om nú in actie te komen. Deze brief heeft ze tijdens de klimaattop in Egypte overhandigd. Maar ook daarna gaat haar strijd voor klimaatrechtvaardigheid door. Laat zien dat je achter klimaatactivisten zoals Elizabeth staat en onderteken haar oproep!

Bron: Oxfam Novib

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief