Op Wereldkankerdag 2024 vraagt KWF aandacht voor de impact van kanker.
Patiënten ervaren zelfs 10 jaar na diagnose nog klachten. In 2023 werd bij 128.000 patiënten kanker vastgesteld, dat zijn er 2.000 meer dan in 2022. De groep Nederlanders die leeft met en na kanker is hiermee gegroeid naar ruim 900.000 mensen. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie die Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) deelt vanwege Wereldkankerdag op zondag 4 februari. KWF is een van de organisatoren van Wereldkankerdag.
- 2.000 meer nieuwe kankerdiagnoses dan in 2022 – veel variatie in stadium bij diagnose tussen verschillende kankersoorten
- uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties blijkt dat bijna 9 op de 10 (ex-)patiënten langer dan 10 jaar na diagnose nog gevolgen ervaart van de kanker(behandeling)
- organisaties openen in het hele land hun deuren op en rond 4 februari
Stadium van de ziekte bij diagnose
De stijging ten opzichte van 2022 is volgens verwachting (zie ook Trendrapport kanker in 2032) op basis van de bevolkingstoename en het groeiende aandeel ouderen in de bevolking. In welk stadium de ziekte wordt ontdekt, varieert tussen kankersoorten. Bij een aantal soorten is dit vaker in een gunstiger (vroeger) stadium. Het stadium bij diagnose wordt vanaf 1989 landelijk door IKNL vastgelegd in de Nederlandse Kankerregistratie. Deze informatie is nu voor iedereen te raadplegen via de website NKR Cijfers.
Het bevolkingsonderzoek heeft bij borst- en darmkanker het aandeel vroege diagnoses verhoogd. Bij borstkanker steeg het aandeel van het gunstigste stadium (stadium I) van 28% eind jaren ’80 naar 45% in 2022. Bij darmkanker was er een stijging van 19% naar 25%. Ook bij melanoom en prostaatkanker is het aandeel gunstig stadium toegenomen. Daarentegen wordt longkanker nog steeds vaak in een ongunstig stadium ontdekt. Kanker van de schildklier en het baarmoederlichaam, alsmede melanoom worden in ongeveer 70% van de gevallen in een gunstig stadium ontdekt. Bij kanker van de borst, baarmoederhals, prostaat en nier is dat ongeveer de helft. Bij kanker van de slokdarm, maag, galwegen en alvleesklier is dat maar in ongeveer 10% van de diagnoses het geval.
Meer informatie over nieuwe diagnoses en stadiumverdeling, inclusief grafieken
NFK: Impact van kanker groot, zelfs 10 jaar na diagnose
Via de Doneer Je Ervaring-peiling van de NFK gaf 85 procent van respondenten die langer dan 10 jaar geleden een kankerdiagnose kregen, aan nog last te hebben van 1 of meerdere lichamelijke en/of psychische klachten als gevolg van hun ziekte of behandeling. Kijkend naar álle respondenten is dit 89 procent; het meest genoemd worden vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie, neuropathie, geheugen- of concentratieproblemen en seksuele problemen. Bovendien heeft 1 op de 5 last van somberheid of depressieve gevoelens. In totaal werd de peiling ingevuld door 5.710 mensen die minimaal 2 jaar geleden hoorden dat ze kanker hebben of hadden. De meeste mensen hebben meerdere klachten tegelijkertijd. Alle respondenten met klachten ervaren hiervan– in meerdere of mindere mate - last in het dagelijks leven, zoals bij het huishouden, in sociale relaties, in werk of vrije tijd.
Meer informatie over de Doneer Je Ervaring-peiling ‘Verder leven met kanker’
Activiteiten op Wereldkankerdag
Op deze dag is er wereldwijd aandacht voor de impact die de ziekte heeft. Dit jaar staan we stil bij verder leven met kanker. Want of je nu zelf kanker hebt of iemand om wie je geeft: de gevolgen van kanker op je leven zijn niet te onderschatten. Daarom openen zorgorganisaties op en rond Wereldkankerdag in het weekend van 4 februari hun deuren om te laten zien wat zij voor mensen met kanker en hun naasten kunnen betekenen. Van een lezing over een behandelmethode tot een luisterend oor, en van een fit-challenge tot wandelcoaching.
Ontdek alle activiteiten die speciaal voor Wereldkankerdag zijn georganiseerd
KWF is mede-organisator van de initiatieven rondom Wereldkankerdag, de dag waarop ze extra aandacht vragen voor de impact van kanker. Ook is KWF al jarenlang een belangrijke (structurele) financier van hulp en ondersteuning bij kanker. Zo investeren ze in de IPSO Centra voor leven met en na kanker, financieren ze het platform kanker.nl en ondersteunen ze de kankerpatiëntenorganisaties en NFK.
Bron: KWF