137 changemakers genomineerd voor Internationale Kindervredesprijs 2019

Internationale kinderrechtenorganisatie Stichting KidsRights kondigt vandaag aan dat 137 kinderen zijn genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs 2019. De prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op een bewonderenswaardige manier inzet voor de rechten van het kind.

Er bestaat nog steeds een significant gat tussen internationale kinderrechten en de dagelijkse realiteit voor kinderen over de hele wereld. Zelfs in ontwikkelde landen wordt er onvoldoende aandacht besteedt aan kinderrechten, zoals te zien is in de KidsRights Index 2019 die eerder dit jaar gepubliceerd werd. Hoewel het een verontrustende situatie is dat het zo moet, is het tegelijkertijd bemoedigend om te zien dat zoveel jeugd het heft in eigen handen neemt als het gaat om hun rechten en toekomst.

De Internationale Kindervredesprijs is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. In 2019 werden kinderen uit liefst 56 landen genomineerd door een groot aantal gerenommeerde internationale organisaties, waaronder Ashoka, Plan International, Save the Children, de Verenigde Naties, World Vision en lokale maatschappelijke organisaties uit diverse landen.

KidsRights’ oprichter Marc Dullaert: “De genomineerden van dit jaar laten zien dat kinderen impact kunnen maken, en positieve verandering kunnen doorvoeren in hun omgeving. Zij maken de wereld beter. Kijk bijvoorbeeld naar alle kinderen die op dit moment meedoen aan de klimaatprotesten wereldwijd.”

Van de 137 genomineerde kinderen komen de meesten uit Bangladesh (13) en Kenia (10), op de voet gevolgd door India (9). 80 meisjes, 51 jongens en zes groepen van kinderen werden voorgedragen. De genomineerden komen dit jaar op voor een breed scala aan issues, waaronder kindparticipatie, onderwijs, gendergelijkheid, en diverse andere belangrijke vraagstukken.

De prijs wordt dit jaar voor de vijftiende opeenvolgende keer uitgereikt. Niet alleen heeft de boodschap van de winnaar wereldwijde impact; ieder jaar laten ook alle overige genomineerden aan miljoenen mensen wereldwijd zien dat verandering mogelijk is. KidsRights biedt deze kinderen een internationaal platform zodat zij hun boodschap beter kunnen verspreiden en hun belangrijke werk kunnen voortzetten. De nominatielijst omvat opnieuw vele inspirerende en bemoedigende verhalen die aantonen dat kinderen al op jonge leeftijd in staat zijn om initiatieven op te zetten die kinderrechten verbeteren. We nodigen u van harte uit om onze website te bezoeken, waar u de persoonlijke verhalen kunt lezen van deze dappere changemakers en leest hoe u hun niet aflatende inzet kunt steunen: www.kidsrights.nl/nominees. De winnaar van deze jubilileum editie van de prijs zal op 30 september worden aangekondigd.

Bron: KidsRights