15 tips voor een gezellige kerst tijdens de lockdown

Geen lange gedekte tafels, geen grote families rond het haardvuur en geen grote vriendengroepen bij elkaar: Kerstmis wordt dit jaar anders dan anders. Vanwege de coronamaatregelen mogen we maximaal drie gasten ontvangen, moeten we anderhalve meter afstand bewaren en bij klachten zitten we zelfs helemaal aan huis gekluisterd. Hoe zorg je dat de feestdagen toch nog leuk worden? Vijftien tips voor een gezellige kerst tijdens de lockdown.

Haal de kerstsfeer in huis

Natuurlijk is het vooral leuk om je huis te versieren als je veel gasten over de vloer krijgt. Maar het is ook een leuke manier om de sleur van de lockdown een beetje te doorbreken. Haal dus toch die lampjes van zolder en maak het gezellig in huis.

1. Leef je uit met versieringen en kerstmuziek
Door je huis te versieren, haal je toch de kerstsfeer nog een beetje naar binnen. Daarnaast is het versieren van de boom direct een leuke activiteit met kinderen. Zorg ook voor gezellige muziek om extra in de stemming te komen.

2. Trek iets feestelijks aan
Of je kerst nu thuis met een klein gezelschap gaat vieren, of online met familie of vrienden: laat je joggingbroek voor één dag in de kast liggen en trek iets feestelijks aan. Zo zorg je direct voor een feestelijke sfeer in huis.

  Zorg voor een feestelijk diner

  Ook tijdens de lockdown is het mogelijk om een feestelijk kerstdiner op tafel te zetten. Dat kun je natuurlijk doen binnen je eigen huishouden of met een beperkt aantal gasten, maar je kunt ook met mensen op afstand dineren. Bijvoorbeeld zo:

  3. Doe een diner in de bus
  Verdeel het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht over verschillende huishoudens en bereid allemaal een gerecht in je eigen keuken. Let daarbij uiteraard extra goed op de hygiëne. Zet de gerechten vervolgens bij elkaar voor de deur. Daarna kun je online samen genieten van een feestelijk diner.

  4. Maak allemaal dezelfde gerechten klaar
  Overleg met je familie of vrienden wat jullie gaan eten en maak allemaal hetzelfde kerstmenu klaar. Zo voelt het tijdens je online diner toch een beetje alsof je samen aan tafel zit.

  5. Bestel een feestelijk kerstdiner
  Geen zin om de keuken in te duiken? Veel horecagelegenheden bezorgen kerstdiners. Je kunt bijvoorbeeld met de hele familie een diner laten bezorgen. Dat is meteen een mooie manier om je favoriete lokale restaurantje te steunen.

  Bedenk een leuke activiteit

  Dat je niet bij iedereen op bezoek kunt gaan, wil natuurlijk niet zeggen dat je niets leuks kunt doen met kerst. Hou de goede moed erin en bedenk een leuke activiteit, bijvoorbeeld:

  6. Organiseer een online spel voor je vrienden of familie
  Verandert het kerstfeest bij jou altijd in een fanatieke spelletjescompetitie? Ook online zijn er tal van manieren om met elkaar de strijd aan te gaan. Een aantal ideeën:

  • Test jullie kennis met een quiz. Online zijn tal van kant-en-klare quizzen te vinden, maar je kunt er natuurlijk ook zelf eentje maken, bijvoorbeeld over je vrienden of familie.
  • Houden jullie van bordspellen? Veel van deze spelletjes zijn tegenwoordig ook op desktop of mobiel beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan Catan of Monopoly. Een kwestie van even googelen naar je favoriete spel dus.
  • Je kunt natuurlijk ook gaan voor de Oudhollandse spellen. Haal bijvoorbeeld de sjoelbak van zolder, ga thuis aan de slag en zie wie de hoogste score heeft.
  • Los je graag raadsels op? Overweeg dan eens een online escaperoom.
  • Bedenk zelf een manier om jullie favoriete spel online te spelen. Met wat creativiteit en enkele aanpassingen is heel veel mogelijk.

  7. Hou een filmavond
  Zet de popcorn maar klaar! Je kunt binnen je eigen huishouden een filmavond organiseren, maar ook met vrienden of familie op afstand. Er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee je online samen tv kunt kijken, bijvoorbeeld naar een film op Netflix of de NPO.

  8. Laat cadeautjes bij elkaar bezorgen
  Vieren jullie Kerstmis altijd met cadeautjes? Die kun je natuurlijk ook laten bezorgen. Als je videobelt tijdens het uitpakken, kun je elkaar direct bedanken. Als extra bonus kun je bijvoorbeeld een gedicht of brief bij het cadeau laten bezorgen.

  9. Maak de bakker in je wakker
  Ben je de keuken nog niet zat na het bereiden van het kerstdiner? Je kunt je tijdens de kerstdagen natuurlijk ook volledig uitleven met bakken. Maak creatieve taarten of ga aan de slag met kerstkoekjes. Dit is ook direct een leuke manier om kinderen bezig te houden.

  10. Begin een hobbyproject
  De vrije dagen rond Kerstmis zijn een mooi moment om een leuke creatieve activiteit te starten. Begin bijvoorbeeld met meubels maken, verf een muur, leer foto’s bewerken of knutsel kerstversiering met je kinderen.

  Ga eropuit

  Beginnen de muren op je af te komen tijdens de lockdown? Ook tijdens de kerstdagen in lockdowntijd kun je natuurlijk gewoon de deur uit, zolang je je aan de veiligheidsmaatregelen houdt. Enkele ideeën:

  11. Test je buurtrestaurants
  Ken je de oliebollentest? Je kunt natuurlijk ook zelf de horeca in je buurt aan een test onderwerpen. Bij veel horecagelegenheden kun je hapjes, maaltijden of drankjes afhalen. Ga dus je buurtrestaurants af en kijk wie de beste afhaalmaaltijd, oliebollen of glühwein verkoopt. Let uiteraard wel goed op de veiligheidsmaatregelen.

  12. Zet een speurtocht uit
  We mogen met een huishouden of slechts twee personen over straat, maar dat betekent niet dat je buiten geen leuke activiteiten met elkaar kunt doen. Organiseer bijvoorbeeld een fotospeurtocht voor je vrienden of familie in je eigen stad of buurt. Iedereen kan die zelfstandig lopen, en zo kunnen jullie toch nog samen een spel doen.

  13. Ga lekker uitwaaien in de natuur
  Van een frisse neus en beweging in de buitenlucht knappen we allemaal op. Maak tijdens de feestdagen een lekkere wandeling door het bos of over het strand. Controleer uiteraard wel even van tevoren online of het niet te druk is in het natuurgebied bij jou in de buurt.

  Let op elkaar

  Tot slot past niets zo bij de kerstgedachte als iets doen voor een ander. Zorg daarom tijdens de kerstdagen extra goed voor de mensen in je omgeving.

  14. Zorg dat niemand alleen is
  Ken je iemand die alleen woont? Controleer of diegene plannen heeft voor de feestdagen en bedenk anders een manier waarop je kunt zorgen dat die persoon niet alleen is. Als het niet mogelijk is om iemand aan te laten schuiven bij je kerstdiner, dan kun je die persoon ook digitaal laten deelnemen.

  15. Stuur een kaartje
  Ook een kaartje is een goede manier om iemand een glimlach te bezorgen tijdens kerst. Zo kun je toch even laten weten dat je aan diegene denkt. Je kunt bijvoorbeeld gratis een kaartje sturen via het Rode Kruis op de website van Omapost.

  Zie je het somber in?
  De feestdagen in 2020 worden voor iedereen minder leuk dan anders. Door met elkaar in contact te blijven en goed op elkaar te letten, maken we er het beste van. Voel je je toch somber, angstig of eenzaam? Lees dan eens onze tips om beter in je vel te zitten tijdens de coronacrisis.

  Heb je hulp nodig of kun je een luisterend oor gebruiken? Dan staan de medewerkers van de Rode Kruis Hulplijn ook tijdens de feestdagen graag voor je klaar. Ze zijn op doordeweekse dagen én op 25 en 26 december bereikbaar van 9.00 tot 17.00 via 070 – 4455 888.

  bron: Rode Kruis