2.764 vrijwilligers halen 11.163 kilo afval van het strand

De afgelopen 15 dagen werd weer de hele Noordzeekust schoongemaakt tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. De organisatie kreeg hulp van 2.764 vrijwilligers. De deelnemers haalden in totaal 11.163 kilo afval van het strand. Afgelopen zondag hielpen 20 medewerkers van de Dierenbescherming mee. Samen met de andere deelnemers op het traject tussen Egmond aan Zee en Castricum werd 419 kilo rommel verzameld.

Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee, kijkt met een dubbel gevoel naar de resultaten: "We zijn ontzettend blij dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat 11.163 kilo afval niet in zee terechtkomt. Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft noodzakelijk om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.

Ballonnen en sigarettenpeuken

Dit jaar was er tijdens de Beach Cleanup Tour speciale aandacht voor ballonresten, een veel gevonden afvalitem op de stranden: ruim 4.896 ballonresten werden opgeruimd. Tijdens de filteretappe van acht kilometer strand tussen Hoek van Holland en Monster ruimden de vrijwilligers bijna 15.000 sigarettenpeuken op.

Redelijk schoon

Op zondag 12 augustus liep er een groep van 20 medewerkers van de Dierenbescherming mee met de Beach Cleanup Tour. Door de aflandige wind van de dagen ervoor was het 'redelijk schoon' op het strand tussen Egmond aan Zee en Castricum. Evengoed werd die dag 419 kilo afval verzameld. Het grootste deel bestond uit dingen als doppen, stukken visnet, drank- en snoepverpakkingen en kleine stukjes plastic. Juist dit kleine afval is levensgevaarlijk voor dieren die in en rond de zee leven, reden temeer voor de Dierenbescherming om haar steentje bij te dragen.

Bizarre vondsten

Tijdens de Beach Cleanup Tour doen deelnemers de meest bizarre vondsten. Zo vonden vrijwilligers dit jaar een harde schijf, een Chinese pot tofu, een Duitse weersonde, wc-brillen, televisies en een stuk speelgoedtreinrails.

Bron: Dierenbescherming