3FM Serious Request: ontelbaar veel geweldige momenten en miljoenen mensen geholpen

Van kleine Tijn tot een plein vol uitzinnige mensen. Al bijna 16 jaar is 3FM Serious Request een begrip. In 2020 is de laatste editie van deze mooie kersttraditie met het Rode Kruis. Directeur Marieke van Schaik: “We zijn dankbaar voor deze mooie samenwerking, de miljoenen mensen die we daarmee wereldwijd hebben kunnen helpen en alle rampen en crisissituaties die we samen met NPO3FM op de kaart hebben gezet. We hebben veel moois om op terug te kijken.”

Steun voor aidswezen, terugdringen van malaria, hulp aan slachtoffers van seksueel oorlogsgeweld, herenigen van verscheurde families, voorkomen van babysterfte. Het zijn maar een paar voorbeelden van dat het Rode Kruis allemaal heeft kunnen doen in bijna 18 edities 3FM Serious Request. Met meer dan € 100 miljoen aan inkomsten heeft de organisatie vele miljoenen mensen kunnen helpen.

Glazen Huis

In 2004 werd gestart met de actie, waarbij drie dj's opgesloten werden in het Glazen Huis. Daar leefden ze vijf of zes dagen op sapjes en draaiden 24 uur per etmaal plaatjes voor geld. Op het hoogtepunt van de actie werd er ruim 12 miljoen euro opgehaald voor het Rode Kruis. De laatste jaren liep de opbrengst terug.

In 2018 gooide de zender het roer om: de dj's bleven niet meer op één locatie, maar liepen vanuit verschillende plaatsen in Nederland naar de eindbestemming. Een route langs acties waarbij luisteraars geld ophaalden voor het goede doel. Serious Request: The Lifeline, heet het sindsdien. In 2019 werd er 1,4 miljoen euro mee opgehaald.

Coronapandemie

Dit jaar, bij de laatste samenwerking, zetten NPO 3FM en het Rode Kruis zich in december in voor de gevolgen van de coronapandemie. Hoe de actie er precies uit komt te zien is afhankelijk van de maatregelen die op dat moment in Nederland gelden, maar het plan is dat de dj's van Roermond naar Zwolle zullen lopen.

Bron: Rode Kruis en 3FM