4 op de 5 Nederlanders vindt dat Nederland zich moet inzetten om meisjesbesnijdenis te bestrijden

Vier op de vijf Nederlanders vindt dat Nederland zich moet inzetten om meisjesbesnijdenis tegen te gaan (Politieke Sekswijzer, 2021). Om dit onder de aandacht te brengen van de politiek is Amref Flying Doctors het manifest 'Nee tegen meisjesbesnijdenis' gestart. Met het manifest zijn meer dan 30.000 handtekeningen opgehaald. Aanstaande zondag 6 februari op Zero Tolerance Day, internationale dag tegen meisjesbesnijdenis, overhandigt Amref Flying Doctors het manifest aan de Nederlandse politiek om dit thema onder de aandacht te brengen.

In veel nomadische gemeenschappen in Afrika is meisjesbesnijdenis nog steeds onderdeel van een eeuwenoude traditie. Toch wonen er ook in Nederland zo’n 41.000 vrouwen die zijn besneden. Naar schatting zijn er wereldwijd 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden en lopen jaarlijks nog eens 4 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Om meisjesbesnijdenis te stoppen, heeft Amref Flying Doctors samen met de lokale gemeenschappen een alternatief ritueel bedacht, waarbij de besnijdenis wordt vervangen door educatie. Al 20.000 Afrikaanse meisjes hebben het alternatieve ritueel doorlopen en zijn hierdoor niet besneden.

Toename meisjesbesnijdenis

Ondanks dat er de afgelopen jaren veel vooruitgang is geboekt op het gebied van meisjesbesnijdenis, heeft de COVID-19-pandemie geleid tot een toename van het aantal besnijdenissen, blijkt uit onderzoek van Amref Health Africa. Economische verliezen door de COVID-19-pandemie en recente droogte spelen een grote rol. Veel gezinnen hebben hierdoor geen inkomen en huwelijken hun dochters eerder uit voor de bruidsschat. Besnijdenis is volgens de cultuur noodzakelijk voorafgaand aan uithuwelijking en wordt gezien als de overgang van meisje naar vrouw.

Impact van besnijdenis is groot

De besnijdenis van de geslachtsdelen heeft enorme lichamelijke en geestelijke problemen tot gevolg. Meisjes kunnen te maken krijgen met directe complicaties, zoals extreme pijn (wanneer de ingreep zonder verdoving plaatsvindt), overmatig bloedverlies, infecties, shock en klachten aan de urinewegen. Sommige meisjes en vrouwen overlijden zelfs ten gevolge van de complicaties. De besnijdenis kan ook op de lange termijn extreme gevolgen hebben. Denk aan problemen rondom de menstruatie, chronische pijn en infecties, littekenvorming, onvruchtbaarheid, moeilijke en pijnlijke bevallingen en depressies. Daarnaast worden meisjes na de besnijdenis eerder uitgehuwelijkt en lopen ze een groter risico om op jonge leeftijd zwanger te raken en met school te stoppen.

Samen in actie #NEEtegenbesnijdenis

Naast het aanbieden van het manifest aan de politiek, roept Amref Flying Doctors Nederlanders op Zero Tolerance Day Nederlanders op om dit belangrijke thema ook op sociale media onder de aandacht te brengen. De organisatie vraagt Nederlanders een rode kaart te trekken en dit te posten op sociale media met de hashtag #NEEtegenbesnijdenis, om meer bewustwording te creëren en samen met de rest van Nederland uit te spreken tegen meisjesbesnijdenis.

neetegenbesnijdenis

Bron: Amref Flying Doctors

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.