5 keer duurzaam thuiswerken

Waarschijnlijk gaan we de komende tijd nog niet massaal naar kantoor, en blijven we thuiswerken. Dus is jouw zomervakantie al voorbij? En kruip je straks thuis weer achter je laptop? Lees dan even mee hoe je ook vanuit je thuiswerkplek kan besparen.

 1. Energiezuinig je huis koelen
  De afgelopen dagen gingen steeds meer mensen naar kantoor. En nee, dat was niet omdat we onze collega ‘s zo graag weer wilden zien. Maar we misten de airco op kantoor! Want onze huizen zijn helaas niet echt gebouwd op dit warme weer.
  Dus hoe kan je ervoor zorgen dat je, ook tijdens een recordbrekende hittegolf, niet zit te puffen achter je bureau? Laat je ramen dicht en doe de zonwering omlaag. Zo blijft de warmte zoveel mogelijk buiten huis. Heb je geen zonwering? Hang dan een paar witte handdoeken of een laken buiten de ramen.
  Heb je toevallig nog wat geld achter de hand omdat je het niet hebt uitgegeven aan een vakantie? Dan is het slim om dat te investeren in goede isolatie. Met een goede dak-en muurisolatie blijft het ‘s zomers lekker koel binnen. En in de winter blijft de warmte juist binnen en profiteer je van een lagere energierekening.
 2. Energiezuinig je huis opwarmen
  Over die winter gesproken... Zet jij deze herfst en winter je verwarming ook 1 graadje lager? Ook daarmee bespaar je, afhankelijk van jouw woning, tot wel €100 per maand op je gasrekening. Een slimme thermostaat helpt je om jouw stookgedrag te verbeteren. Je ontvangt dan namelijk elke maand een mail met tips om energie te besparen.
  Of ben jij een echte koukleum en zie je het daarom niet zitten je verwarming lager te zetten? Troost je dan met de gedachte dat we dit najaar alle kantooretiquette overboord kunnen gooien. Dubbele wintersokken? Geen probleem! Met een dekentje achter je laptop? Niemand die het ziet! En die foute, maar heerlijk warme, kersttrui? Die draag jij lekker van begin november tot eind februari.
 3. Trek de stekkers uit je elektrische apparaten
  Ga je lunchen of maak je een wandeling tijdens je pauze? Zet je laptop dan even helemaal uit. Kleine moeite, maar op jaarbasis bespaar je zo flink wat stroom. Aan het einde van de dag zet je de laptop niet alleen uit, maar trek je ook de stekker uit het stopcontact. Want zelfs als je laptop uit staat, blijft 'ie stroom trekken. Zonde!
 4. Meer tijd voor groen
  Forenzen opgelet! We staan niet elke dag meer in de file. En dat is goed nieuws voor het klimaat. Want dat zorgt voor minder uitlaatgassen. En dat is niet de enige besparing. Want omdat onze reistijd fors is teruggebracht, hebben we elke dag tot wel 2 uur meer tijd voor onszelf.
  Wil je die tijd duurzaam besteden? Ga op de fiets langs je lokale biologische supermarkt en sla groen in. Weg met poedersausjes en kant-en-klaar maaltijden in veel plastic. Welkom voedzame en met liefde bereide, verse gerechten. Je lichaam en de planeet zullen je dankbaar zijn.
 5. Duurzaam vegen
  We brengen niet alleen meer tijd door thuis achter het bureau, maar ook op de pot. En zo las ik laatst dat we gemiddeld, per persoon per dag, 24 meer velletjes wc-papier thuis gebruiken. Dat verklaart vast die run op toiletpapier een paar maanden geleden ;-).
  Dus sla ook in de kleine kamer je duurzame slag. En schaf alleen nog rollen aan van gerecycled papier. De meest duurzame optie? Dat is The Good Roll. Dat is niet alleen boomvriendelijk en duurzaam (ze gebruiken geen plastic), maar de helft van de winst gaat naar de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden. Vegen was nog nooit zo duurzaam!

Bron: Milieudefensie