60% burn-out bij ouders van kinderen met een handicap

De dagelijkse zorg voor een kind met een handicap is zwaar en stopt nooit. Ouders zijn dag en nacht bezig met de zorg. 60% van de ouders met een kind met een handicap kampt met een burn-out.

Tekorten in de gezondheidszorg en een kleiner persoonsgebonden budget maakt het nog lastiger. HandicapNL vindt dat deze ouders een Gebaar van Waardering verdienen, symbolisch vormgegeven in een verwenbox. HandicapNL roept daarom iedereen op om mantelzorgers van een kind met een handicap gratis op te geven voor een verwenbox, www.handicap.nl/gebaarvanwaardering

Verwenbox

HandicapNL gaat in september ouders en verzorgers van kinderen met een handicap verrassen met een verwenbox. Een box gevuld met leuke en lieve verwennerijen als gebaar van waardering. Om te laten zien dat de zorg van deze duizenden ouders gewaardeerd en gezien wordt.

‘Maar de zorg, die blijft.’

Martine Althuis (46) is moeder van Mettemarie (13, verstandelijke beperking en PDD-NOS). Ze durft niet altijd te zeggen dat de zorg zwaar is. ‘De buitenwereld wil het vaak gladstrijken en zegt dingen als: “Maar ze is wel vrolijk.” Of: “Ze ziet er zo leuk uit.” Natuurlijk, we zorgen met liefde voor haar, maar ik kan nooit achterover leunen. Ze functioneert op het niveau van een vijfjarige. Zij is het middelpunt van bijna alle keuzes, wij bewegen om haar heen. Aan de andere kant, het is ook niet alléén maar zwaar. De clichés kloppen ook: ze is meestal vrolijk en positief. Maar de zorg, die blijft.’

Wereldkampioen allround Patrick Roest

Iedereen kent in zijn of haar omgeving wel een ouder of verzorger van een kind met een handicap. Op www.handicap.nl/gebaarvanwaardering kunnen ze hun vrienden, buren of familie opgeven voor een verwenbox. HandicapNL kan deze verwenboxen cadeau doen dankzij de deelnemers van de Insurance Cycle tour. Namens alle deelnemers overhandigde Patrick Roest een cheque van 10.000 euro aan HandicapNL.

Bron: HandicapNL