600ste Erkenning: goed nieuws voor de donateur

Steeds meer goede doelen leggen verantwoording af, laten zich controleren en voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Niet alleen het aantal fondsenwervende organisaties groeit sterk, ook de variëteit aan organisaties dat zich meldt bij toezichthouder CBF neemt sterk toe. Naast de traditionele goede doelen vragen ook cultuurinstellingen en innovatieve start-ups steeds vaker de Erkenning aan. In de toekomst komen daar mogelijk ook nog crowdfundingplatforms bij.

Sinds 1 november voldoen 600 fondsenwervende organisaties aan de kwaliteitseisen van het CBF. Drie jaar geleden waren dit nog slechts 342 organisaties. Tijdens de traditionele geefmaand december heeft de donateur daarmee een ruime keuze.

Markt in beweging

Ruim 25% van de organisaties die het afgelopen half jaar zijn Erkend of die een aanvraag hebben ingediend, zijn organisaties die minder snel geassocieerd worden met ‘goed doel’. Voor bijvoorbeeld musea of universiteitsfondsen wordt het steeds belangrijker nadruk te leggen op fondsenwerving voor het realiseren van hun doelstellingen. Van organisaties in de kunst- en cultuursector met een Erkenning van het CBF komt nu al ruim 30% van de inkomsten voort uit fondswerving onder particulieren.

Wim Weijland, directeur Rijksmuseum van Oudheden: “Ik denk dat de Erkenning door het CBF ons helpt in het verwerven van middelen voor de taken die we als museum willen verrichten”

Ook snel groeiende start-ups met vernieuwende fondsenwervende concepten melden zich steeds vaker bij het CBF. Een mooi voorbeeld hiervan is de 168 Million Foundation. In het tweede jaar na hun oprichting in 2017 zijn de inkomsten uit fondsenwerving gegroeid van 10.000 euro naar bijna een half miljoen.

600ste Erkenning

De drie organisaties die gelijktijdig de Erkenning hebben gekregen zijn:

  • Rijksmuseum van Oudheden
  • 168 Million Foundation
  • Stichting On Wheels

Klik hier voor alle erkende goede doelen.

Bron: CBF