7 tips voor een duurzame kerstboom

De kerstboomverkoop dit jaar wordt geschat op 3 miljoen bomen. De impact op het klimaat is enorm. Zeker als de boom na afloop wordt afgedankt en op de vuurstapel belandt. Maak de feestdagen een stuk duurzamer met onderstaande tips!

 1. Adopteer jouw kerstboom mét milieukeurmerk
  Wil je het liefst een levende kerstboom, dan is een adoptieboom de beste keuze voor het milieu. Hoe het werkt? Je haalt de (biologische) kerstboom zelf op bij een kwekerij. Kijk bijvoorbeeld hier voor een kwekerij bij jou in de buurt. Na de feestdagen breng je de boom weer terug naar de kweker. Alle bomen hebben een label met uniek nummer, dus volgend jaar kun je jouw boom weer ophalen. De adoptieboom gaat zo’n 5 jaar mee.
 2. Kies voor een kerstboom met kluit
  Wil je toch een echte kerstboom kopen, kies dan in elk geval voor een boom met kluit. Zorg goed voor jouw boom: zet ‘m niet in de buurt van de verwarming en geef de boom regelmatig water. Je kunt de kerstboom het beste ná de vorstperiode terug in de tuin zetten. Laat de boom voor het planten een tijdje acclimatiseren in een koele (binnen)ruimte. Zo vergroot je de kans dat de boom het overleeft. Geef de boom, ook in de winter, voldoende water.
 3. Kunstkerstboom: van goede kwaliteit of tweedehands
  Hoe milieuvriendelijk een kunstkerstboom is, hangt grotendeels af van hoe vaak je de boom gebruikt. Een kunstboom is pas milieuvriendelijker als je hem minimaal 9 jaar gebruikt met kerst. Om de levensduur van kunstbomen te verlengen kies je voor een boom van goede kwaliteit. Als je een kunstkerstboom van Triumph Tree of Black Box Tree koopt, dan worden er ook bomen door ons geplant! Of kies voor een tweedehands kunstkerstboom via Marktplaats.
 4. Haal de boom in de buurt
  Of je nou een kerstboom adopteert, een kerstboom met kluit koopt of gaat voor een kunstkerstboom, voor alle soorten geldt: haal de boom niet te ver van huis! Als je voor je kerstboom een stuk moet rijden gaat het klimaatvoordeel namelijk al snel verloren. De klimaatimpact van een kerstboom zonder kluit (productie, vervoer en wegdoen) is ongeveer gelijk aan een autorit van 25 kilometer. Dus zorg ervoor dat je je duurzame kerstboom dichtbij huis haalt!
 5. Maak je eigen kerstboom
  Kies je voor geen boom in huis, maar wil je wel die fijne kerstsfeer creëren? Sprokkel dan wat (oude) materialen bij elkaar en maak je eigen kerstboom. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Alleen al door eenvoudig een slinger met lampjes in kerstboomvorm aan de muur te hangen, krijg je een feestelijk effect. Op Pinterest vind je heel veel ideeën voor een Do-It-Yourself kerstboom.
 6. Lever je kerstboom in bij de gemeente
  Zijn de feestdagen achter de rug en is het niet mogelijk om zelf je kerstboom opnieuw te planten? Lever ‘m dan in bij de gemeente of laat de boom ophalen. De gemeente zorgt ervoor dat de boom op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt waarbij zo min mogelijk luchtvervuiling ontstaat. Check even bij je eigen gemeente wat er mogelijk is.
 7. Duurzaam kerstcadeau voor onder de boom!
  Heb je jouw milieuvriendelijke kerstboom opgetuigd? Dan nog een laatste tip voor een duurzaam kerstcadeau voor ónder de kerstboom: geef een boomcadeau! Je ontvangt een speciaal kerstcertificaat waarop jouw naam en de naam van de ontvanger komt te staan.

Geef een duurzaam kerstcadeau!

Bron: Trees for All