Actie voor slachtoffers religieus geweld meer nodig dan ooit

De internationale VN-dag ter herdenking van slachtoffers van geweld vanwege religie of geloofsovertuiging (22 augustus), is urgenter dan ooit, signaleert Open Doors. Ondanks dat deze dag in 2019 in het leven werd geroepen om “als een springplank voor acties om dit geweld tegen te gaan”, is het aantal christenen dat lijdt onder onderdrukking en vervolging alleen maar toegenomen.

Uit de Ranglijst Christenvervolging van 2019 bleek dat er ruim 245 miljoen christenen worden vervolgd om hun geloof. In 2022 is dit aantal gestegen naar 360 miljoen. Open Doors-directeur Maarten Dees: “Het aantal christenen dat onder ‘zware, zeer zware of extreme vervolging’ lijdt, is afgelopen jaar opnieuw toegenomen. En dat is na de lancering van onze ranglijst in januari niet afgenomen. Ook vandaag krijgen we weer berichten binnen uit Nigeria, Iran en Colombia.”

Slachtoffers

De herdenkingsdag is in het leven geroepen om stil te staan bij het toenemende geweld tegen mensen vanwege hun geloofsovertuiging. Overheden doen veel te weinig om slachtoffers te beschermen en wakkeren het geweld zelfs aan. De trends die Open Doors opmerkt in haar onderzoek is dat extremistisch gedachtegoed de regel wordt en andere bevolkingsgroepen buitensluit. Dees: “Steeds meer regio’s in Nigeria voeren de sharia (islamitische wetgeving, red.) in. In India stellen deelstaten anti-bekeringswetten op. Het discrimineert, zet bevolkingsgroepen apart en creëert tweederangsburgers. Zulke wetgeving is in strijd met het fundamentele recht van elke man, vrouw en kind zijn of haar religie of geloofsovertuiging vrij te mogen beleven. Daarnaast voelen mensen zich meer en meer aangemoedigd het recht in eigen handen te nemen als andersgelovigen afwijken van wat door de regerende meerderheid wordt opgelegd.”

Jonge generatie

Zij zijn niet alleen de dupe van geweld. Mensen raken ontheemd en gaan op de vlucht. Je ziet dat religieuze minderheden op termijn verdwijnen. Waren er voor de tijd van Saddam Hoessein nog ruim een miljoen christenen in Irak, vandaag de dag zijn er nog maar een kleine 170.000.

Naar aanleiding van de international jongerendag (International Youth Day) van 12 augustus merkte Open Doors op dat geloofsvervolging steeds meer druk legt op de volgende generatie. Met als groot gevaar dat het gevoel van saamhorigheid en verbondenheid van kinderen en jongeren met de kerk, christelijke gemeenschappen en gezinnen, kan verzwakken of zelfs afbreken. Volgende maand maakt zij een rapport hierover openbaar.

Bron: Open Doors

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief