Afghaanse kinderen krijgen psychosociale steun door sport en spel
Op 15 september beginnen wij samen met Save the Children en UNICEF Nederland met het bieden van psychosociale hulp voor Afghaanse kinderen die in Nederland zijn aangekomen. Door middel van spel- en bewegingsactiviteiten biedt ons TeamUp-programma een veilige ruimte voor kinderen om stress en spanning los te laten. Hierdoor kunnen zij beginnen met het verwerken van hun levensbedreigende ervaringen en het bouwen aan een toekomst vrij van angst en gevaar.
Geëvacueerde gezinnen opvangen
Na de evacuatie van honderden gezinnen uit Afghanistan zijn er speciale noodopvanglocaties opgezet, deze centra bieden onderdak en voedsel. Daarnaast is het beschermen en stimuleren van het psychologische- en sociale welzijn van kinderen, families en hun omgeving noodzakelijk. Hier kan TeamUp bij helpen. TeamUp is een programma ontwikkeld door Save the Children, UNICEF Nederland en War Child dat psychosociale ondersteuning biedt aan kinderen met een vluchtelingen- en migratieachtergrond van 6 tot 18 jaar door middel van gestructureerde spel- en bewegingsactiviteiten. Kinderen leren op een positieve manier met hun emoties om te gaan en vriendschappen op te bouwen, wat nodig is om weer zelfvertrouwen te krijgen en een hoopvolle toekomst op te bouwen.
Onzichtbare littekens
"We zijn erg blij dat we onze activiteiten op noodopvanglocatie Heumensoord in de buurt van Nijmegen kunnen starten", zegt Jantsje Koopman, teamleider van het programma TeamUp. "Gevluchte kinderen uit Afghanistan zijn blootgesteld aan ingrijpende en stressvolle ervaringen die je op het eerste gezicht niet ziet. TeamUp pakt deze onzichtbare littekens aan en helpt kinderen omgaan met hun gevoelens en ervaringen, waardoor zij stress en spanning kunnen loslaten. Kinderen zijn bijzonder veerkrachtig, maar moeten wel de kans krijgen om hun nare ervaringen te verwerken. Spel en beweging helpen daarbij", legt zij uit.
Stabiliteit en plezier
TeamUp is er op vaste dagen, tijden en met dezelfde begeleiders. Dit zorgt voor stabiliteit, structuur en een gevoel van veiligheid en verbondenheid. Jantsje Koopman: "Veel kinderen stromen na aankomst door naar een regulier asielzoekerscentrum. Als TeamUp daar ook is, tovert dat een lach op hun gezicht. Iets vertrouwds in een nieuwe omgeving! TeamUp biedt plezier en houvast in een storm van onzekerheid en angst.”Bron: War Child