Al 350.000 handtekeningen voor Europees verbod wilde dieren in het circus

Zaterdag 21 april is het Wereld Circusdag. Voor dierenwelzijnsorganisaties zoals Stichting AAP een dag om stil te staan bij de vele duizenden circusdieren die het zwaar hebben.

Zoals leeuw Govani, die lange tijd in een vervuilde, krappe circustrailer leefde. Hij was ernstig vermagerd en had wonden over zijn hele lijf toen AAP hem uit een Spaans circus wist te redden. De eerste weken moest Govani op krachten komen in de special care unit van de grote katten opvang in Spanje. Maar daarna was het zover: samen met zijn maatje Silas zette Govani zijn eerste, wankele stappen buiten. Eindelijk een natuurlijke omgeving! En de warmte van de zon op zijn vermagerde lijf. Een bijzonder en ontroerend moment.

Govani heeft nog veel ondergewicht en ook zijn wonden zijn nog niet genezen. Om te voorkomen dat hij zich zou bezeren, hebben verzorgers de platforms in het buitenverblijf aangepast. Ook maatje Silas heeft nog een lange weg te gaan. Hij heeft duidelijk nog moeite met lopen en ook hij is nog niet op gewicht. Maar… zijn wil om het buitenverblijf te verkennen blijkt heel sterk! Hortend en stotend gaat hij op ontdekkingstocht. Kijken wat er allemaal te beleven is.

Schril contrast

David van Gennep, directeur Stichting AAP: “Vorige week was ik even in Spanje en bezocht ik natuurlijk ook Govani en Silas, en schrok opnieuw van hun toestand. Ze zijn nog lang niet uit de gevarenzone, maar we doen ons uiterste best om ze erbovenop te helpen.”
Hoewel de leeuwen nog erg verzwakt zijn, genieten ze zichtbaar van de ruimte, de frisse lucht en hun poten in het warme zand. Het is een schril contrast met de smerige, stinkende wagenkooi waar ze eerder dit jaar zwaar verwaarloosd werden aangetroffen door Stichting AAP. Ze waren ernstig vermagerd, nagels en tanden waren uitgeslagen en ze hadden wonden over het hele lijf. Doordat hun nagels waren uitgetrokken en de vloer was bezaaid met poep, hadden de dieren onvoldoende grip om zich op de glibberige vloer staande te houden. Met als gevolg dat ze keer op keer uitgleden en tegen uitstekende stukken staal van de wagen aan vielen.

350.000 handtekeningen voor Europees circusverbod wilde dieren

Het is niet voor het eerst dat Stichting AAP circusdieren in slechte omstandigheden aantreft. Sinds de stichting in 2015 een grote katten opvang opende in haar Spaanse vestiging, redde zij tientallen leeuwen en tijgers uit circussen. De meeste dieren waren er slecht aan toe. Om die reden groeit de roep om een Europees verbod op wilde dieren in het circus. In de afgelopen twee weken ondertekenden zo’n 350.000 mensen hiervoor een petitie via Change.org.

Het initiatief voor de petitie komt van het Spaanse InfoCircos; een samenwerkingsverband dat zich hard maakt voor een Spaans verbod op wilde dieren in circussen en waar Stichting AAP ook deel van uitmaakt. Het doel is om uiteindelijk een miljoen handtekeningen te kunnen overhandigen aan de Europese Commissie.

Bron: Stichting AAP