Amref Flying Doctors traint 26.000 zorgverleners in Kenia om het coronavirus te bestrijden

De coronapandemie (COVID-19) vormt een bedreiging voor ons allemaal, maar vooral voor de inwoners van landen met zwakkere zorgstelsels – zoals landen in Afrika. Er zijn nu meer dan 700 besmettingen op het continent geconstateerd, met 19 doden.

In Oeganda, Tanzania en Ethiopië maakt Amref deel uit van nationale taskforces om de ministeries van Volksgezondheid te helpen bij nemen van noodmaatregelen. En op verzoek van het Keniaanse ministerie van Volksgezondheid is de organisatie begonnen met het trainen van (lokale) zorgverleners op corona, via Leap. Samen met African Union Centres for Disease Control and Prevention hebben ze de nieuwe trainingsinhoud voor dit mobiele leerplatform aangepast. Op die manier kan Amref binnen twee maanden 26.000 zorgverleners in het hele land trainen. Ze worden getraind om vermoedelijke gevallen te identificeren, te isoleren en door te verwijzen, en om hygiënisch gedrag (zoals handen wassen) aan te moedigen zodat verdere overdracht van het virus wordt voorkomen. Ook leren de zorgverleners over de geruchten en misvattingen die tijdens een uitbraak de kop op kunnen steken – wat het bestrijden van het virus er niet makkelijker op maakt.

"Eerstelijns zorgverleners vormen de ruggengraat in medische noodsituaties", zegt dr. Githinji Gitahi, Amref's Group CEO. “Lokale zorgverleners spelen een cruciale rol bij het stoppen van de verspreiding van niet alleen het virus zelf, maar ook van de verkeerde informatie die mensen in paniek kan brengen.” Hij vervolgt: “Het versterken van gezondheidssystemen is al lang een van de pijlers van ons werk. Onze langdurige relaties met lokale, nationale en regionale autoriteiten, gecombineerd met onze sterke banden met gemeenschappen, maken dat we snel kunnen reageren op een uitbraak zoals deze - vanaf het begin.”

bron: Amref Flying Doctors

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.