Armoedefonds helpt dit jaar 13.155 kinderen met Schoolspullenpas

Stichting Armoedefonds deelt dit jaar een record aantal Schoolspullenpassen uit aan zeker 173 lokale hulporganisaties in Nederland. Desondanks is het niet gelukt om alle 16.458 kinderen voor wie een Schoolspullenpas is aangevraagd, te ondersteunen. Met de passen wil het Armoedefonds kinderen in armoede helpen om een goede start te maken op de middelbare school. In 2020 werden in totaal 10.246 passen verstrekt.

Het aantal aanvragen voor Schoolspullenpassen door lokale hulporganisaties in Nederland is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Hierdoor is het voor het Armoedefonds steeds weer een flinke uitdaging om het benodigde geld voor alle passen bij elkaar te krijgen. Het aantal aanvragen voor Schoolspullenpassen door lokale hulporganisaties in Nederland is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Hierdoor is het voor het Armoedefonds steeds weer een flinke uitdaging om het benodigde geld voor alle passen bij elkaar te krijgen. “Afgelopen schooljaar is voor veel kinderen extra zwaar geweest. We vinden het daarom heel erg zuur dat we niet álle aangemelde kinderen kunnen helpen met een Schoolspullenpas. Daar gaan we ieder jaar voor”, aldus woordvoerder Irene Verspeek.

In Nederland groeit 1 op de 13 kinderen in armoede op. In elke schoolklas zitten gemiddeld 2 tot 3 kinderen die in een arm gezin leven. Zodra deze kinderen naar de middelbare school gaan, zijn er veel extra kosten waar het gezin mee te maken krijgt, bijvoorbeeld voor het aankopen van een fiets, een schooltas, boeken, rekenmachine, agenda, pennen en kaftpapier. Deze materialen zijn noodzakelijk om lessen te kunnen volgen en om sociaal niet buiten de boot te vallen.

Wanneer een kind niet of met onvoldoende schoolspullen uitgerust is, start hij of zij de middelbare schoolcarrière al op de eerste dag met een achterstand. Dit heeft gevolgen voor de ontwikkeling van dit kind, het gevoel van eigenwaarde, de sociale integratie en daarmee voor de toekomst.”

Bron: Armoedefonds