Artsen zonder Grenzen: ‘Alarmerende toename cholera in Haïti, dringend meer hulp nodig’
In het door bendegeweld en armoede geplaagde Haïti neemt het aantal mensen met cholera alarmerend snel toe. Het aantal dagelijkse cholerapatiënten is sinds begin oktober meer dan vervijfvoudigd (van gemiddeld 50 naar 270 per dag). Artsen zonder Grenzen behandelde sindsdien 8.500 cholerapatiënten en registreerde 97 sterfgevallen. De organisatie vraagt de Nederlandse regering om met spoed te onderzoeken wat ons land kan doen aan de bestrijding van cholera in Haïti, zoals de inzet van meer vaccins. Artsen zonder Grenzen is een van de weinige organisaties die samen met de Haïtiaanse autoriteiten probeert de cholera-uitbraak in te dammen.
“In onze cholerabehandelcentra is bijna geen plek meer voor nieuwe patiënten,” zegt Mumuza Muhindo, landencoördinator Haïti. De in totaal 389 beschikbare bedden, verdeeld over zes cholera-behandelcentra, zijn sinds begin oktober vaak allemaal bezet.
Amper toegang tot medische zorg en schoon drinkwater
In Haïti is er een economische crisis waardoor benzine voor veel mensen niet betaalbaar is; mensen kunnen vaak niet eens naar het ziekenhuis. Daarnaast zijn veel medische faciliteiten gesloten en rijden er minder ambulances. Het brandstoftekort zorgt er ook voor dat er veel minder distributie is van schoon drinkwater, waar een heleboel mensen van afhankelijk zijn. Drinkwater is daardoor ook schaars en voor veel mensen niet te betalen. Terwijl veilig drinkwater essentieel is om cholera te voorkomen.
Meer hulp is nodig
De organisatie behandelt 60% van alle cholerapatiënten in Port-au-Prince. Mobiele teams met water en sanitatie-specialisten, geven voorlichting hoe mensen een besmetting kunnen voorkomen. De organisatie maakte bij 100 punten het water weer drinkbaar en installeerde op acht plaatsen veilige drinkwaterpunten. AzG en de paar andere organisaties zien dringende behoefte aan meer cholera-behandelcentra en meer toegang tot veilige waterpunten.
Vaccins essentieel
Vaccins zijn essentieel om de cholera-uitbraak in te dammen. Er zijn door de wereldgezondheidsorganisatie een paar honderd duizend choleravaccins beschikbaar gesteld voor Haïti. Dit aantal is niet genoeg om een groot deel van de bevolking te vaccineren (er is een wereldwijd tekort) maar kan wel worden gebruikt om de meest kwetsbare mensen te vaccineren. Het is belangrijk dat het vaccineren zo snel mogelijk gebeurt. Artsen zonder Grenzen staat klaar om de Haïtiaanse autoriteiten hierin bij te staan.
Cholera-uitbraken wereldwijd
Wereldwijd hebben 29 landen te maken met cholera-uitbraken, waaronder Syrië, Libanon en Jemen. Een uitzonderlijk hoog aantal. De toename van cholera wordt veroorzaakt door overstromingen en droogte als gevolg van klimaatverandering. Maar ook door conflicten en de vele vluchtelingen wereldwijd. In vluchtelingenkampen is doorgaans beperkt toegang tot schoon en veilig drinkwater.
Bron: Artsen zonder Grenzen