Artsen zonder Grenzen start medische hulp in door corona getroffen India

Artsen zonder Grenzen herstart hulpverlening in Mumbai, nu India opnieuw door een zware coronagolf wordt getroffen. Door slechte hygiënische omstandigheden in de dichtbevolkte miljoenenstad kan het virus zich snel voorplanten en verspreiden. De noodhulporganisatie screent patiënten en verwijst ze door. Ook helpen teams van Artsen zonder Grenzen met zuurstof, therapieën, digitale gezondheidspromotie en water- en sanitaire activiteiten.

Al een aantal dagen op rij zijn er een recordaantal coronabesmettingen in India. Ook het aantal doden was wereldwijd niet eerder zo hoog als nu. Om verdere infecties te voorkomen en te bestrijden, worden mensen die besmet zijn met tuberculose geïdentificeerd en gescreend door teams van Artsen zonder Grenzen in het Shatabdi-ziekenhuis en in een eigen onafhankelijke kliniek van de noodhulporganisatie. Hiermee worden de overvolle ziekenhuizen ontlast, die tuberculosepatiënten behandelen en nu bezwijken onder het aantal mensen besmet met COVID-19. Zij worden door de teams van Artsen zonder Grenzen voor behandeling naar het Sewri-ziekenhuis of het COVID-19 Health Center in het Jumbo-ziekenhuis doorverwezen.

Identificatie, screening en triage

De noodhulporganisatie deelt daarnaast preventiekits uit en geeft telefonische ondersteuning aan kwetsbare mensen, waaronder ouderen en mensen met diabetes. Teams van Artsen zonder Grenzen staan klaar om het Jumboziekenhuis te ondersteunen met medische hulp in speciale twee tenten, waar per tent plek is voor 1000 IC-bedden. Ook staan vijf extra artsen en vijf verpleegkundigen klaar voor extra ondersteuning. Gezondheidsfaciliteiten worden verder geholpen met zuurstof, therapieën, digitale gezondheidspromotie en water- en sanitaire activiteiten. Deze worden naar vijf andere gezondheidsfaciliteiten uitgebreid. Komende tijd wordt onderzocht of hulp opgeschaald kan worden.

Dilip Bhaskaran, COVID-19 coördinator voor Artsen zonder grenzen in Mumbai: “De situatie is zeer zorgwekkend. De gezondheidszorg wordt op dit moment compleet overweldigd. Wij staan klaar om onze werkzaamheden verder op te voeren om zo de gezondheidszorg verder te ondersteunen.”

Eerdere COVID-19 hulp

Tijdens de eerdere coronagolf in India, screenden en testen teams van Artsen zonder Grenzen van midden juni tot en met augustus ruim 400.000 inwoners van Mumbai. Ook gaf de noodhulporganisatie medische zorg in een eigen COVID-19 faciliteit met 100 bedden. Ook deelden zij zeep en mondmaskers uit. In Patna ondersteunden teams van Artsen zonder Grenzen zorgmedewerkers met mentale zorg en psychosociale eerste hulp. Tot afgelopen februari werden mensen met niet ernstige COVID-19 symptomen behandeld. Aan kwetsbare groepen mensen, zoals mensen met een hoge bloeddruk of diabetes, werden maskers en hygiënematerialen uitgedeeld.

Bron: Artsen zonder Grenzen