Artsen zonder Grenzen start medische hulp in Ter Apel

Artsen zonder Grenzen verleent vanaf vandaag medische en psychologische zorg aan asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dit is de eerste keer dat Artsen zonder Grenzen medische hulp biedt in Nederland. AzG roept de regering op om verantwoordelijkheid te nemen door direct de leefomstandigheden te verbeteren en toegang te bieden tot medische zorg.

Afgelopen vrijdag bezocht een team van AzG-medewerkers het aanmeldcentrum in Ter Apel. Wat zij buiten de poort aantroffen was vergelijkbaar met leefomstandigheden die de organisatie eerder zag op plekken als het Griekse vluchtelingenkamp Moria. Er zijn geen douches aanwezig en toiletten worden niet goed onderhouden. Het team sprak mensen die zich al een week niet hebben kunnen wassen, waardoor er al veel mensen met huidziekten zijn geconstateerd. Honderden mensen slapen dagelijks in de buitenlucht, ongeacht de weersomstandigheden. Onder hen zwangere vrouwen, kinderen en mensen met chronische ziekten (zoals diabetes). Sommige chronisch zieken zijn door hun medicatievoorraad heen en ontvangen nu geen nieuwe medicijnen. Als deze situatie zo doorgaat, kan dit leiden tot ernstige medische noodgevallen.

Basisgezondheidszorg

Artsen zonder Grenzen heeft na goed overleg met partijen als het Rode Kruis, GZA, Dokters van de Wereld en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), besloten in Ter Apel medische hulp te gaan bieden. Het gaat om basisgezondheidszorg; iets waar momenteel een tekort aan is. Denk aan het behandelen van verwondingen, infecties en huidziekten, het verstrekken van recepten bij acute en chronische ziekten, maar ook het verlenen van psychologische eerste hulp aan volwassenen en kinderen.

Langetermijnoplossing

“Het is ongekend dat wij in Nederland medische hulp gaan bieden, maar de omstandigheden waarin deze mensen zich bevinden zijn mensonwaardig. Wij roepen het Rijk en de gemeente daarom op om direct de leefomstandigheden van deze kwetsbare groep mensen te verbeteren en hen toegang te verlenen tot medische zorg. Wij zouden hier niet nodig moeten zijn”, aldus Judith Sargentini, directeur voor AzG Nederland. “Dit is echt een oplossing voor de korte termijn. Belangrijk is dat er gekeken wordt naar een langetermijnoplossing, zoals het creëren van meer en menswaardige opvanglocaties. En het is belangrijk dat er wordt geluisterd naar uitvoeringsinstanties zoals het COA; zij kaartten deze crisis immers al jaren geleden aan.”

Bron: Artsen Zonder Grenzen

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief