Artsen zonder Grenzen ziet toename patiënten in klinieken Afghanistan

De teams van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan zien een substantiële toename van het aantal patiënten in hun medische faciliteiten in Herat, Kandahar, Khost, Kunduz en Lashkar Gah. Sinds 16 augustus is het geweld in deze gebieden gestopt. Nu durven mensen weer de straat op, op zoek naar medische hulp. Door tekorten aan medisch personeel en apparatuur kunnen patiënten echter niet altijd de zorg krijgen die zij nodig hebben.

Artsen zonder Grenzen blijft actief in Afghanistan

De teams van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan blijven op dit moment medische hulp bieden in hun vijf projecten in Herat, Kandahar, Khost, Kunduz en Lashkar Gah. Hieronder een overzicht van de projecten en hoe zij de mensen in Afghanistan blijven helpen:

Herat

In de Kahdestan-kliniek in Herat is er een toename van patiënten. In deze kliniek worden mensen behandeld met chronische ziekten als kanker, diabetis en hart- en vaatziekten. Tussen 9 en 16 augustus zijn 555 mensen behandeld. De toename van het aantal patiënten komt doordat andere klinieken in de regio gesloten zijn. In het Covid-19-behandelcentrum zijn juist minder patiënten dan voorheen. Tussen 9 en 15 augustus zijn hier 200 mensen behandeld, waarvan 44 patiënten in kritieke toestand.

Kandahar

Tijdens de gevechten is Artsen zonder Grenzen zorg blijven bieden aan mensen met resistente tuberculose. Door online consulten en voldoende medicijnvoorraad aan patiënten mee te geven kon de tuberculosezorg gewoon doorgaan.

Het Haji-vluchtelingenkamp, waar 5000 mensen verbleven, is nu grotendeels leeg. Daarom gaat Artsen zonder Grenzen de tijdelijke kliniek die daar stond verplaatsen naar de buurt van het tuberculose-behandelcentrum. Dit zodat de zorg voor kinderen onder de vijf jaar door kan gaan. Tussen 10 en 16 augustus hebben de teams van Artsen zonder Grenzen 179 patiënten behandeld in het Haji-kamp. In dezelfde periode werden er drie nieuwe patiënten opgenomen in het tuberculose-behandelcentrum en zijn er 28 consulten gegeven.

Khost

In Khost heeft Artsen zonder Grenzen een kraamkliniek opgezet en ondersteunen ze acht gezondheidsposten. Dit werk gaat gewoon door. In de maand juli alleen hebben ze 1.450 bevallingen begeleid in de kraamkliniek. En nog eens 870 bevallingen in de gezondheidsposten.

Door de gevechten was het voor mensen niet of moeilijk om naar de kraamkliniek of gezondheidspost te komen. Normaal gesproken richt de kraamkliniek zich op gecompliceerde bevallingen maar door de toelatingscriteria uit te breiden konden onzedeteams veilige moeder-en-kindzorg garanderen in moeilijke tijden.

Nadat de rust terugkeerde in Khost hebben ze tussen 15 en 17 augustus 100 zwangere vrouwen opgenomen en 77 bevallingen begeleid.

Kunduz

Op maandag 16 augustus zijn alle patiënten van Artsen zonder Grenzen verhuisd van de kliniek voor zwaargewonden naar het nieuwe Kunduz-traumacentrum met 30 bedden en één operatiekamer. Normale patiënten en gewonden van de gevechten worden in dit centrum behandeld. Tussen 9 en 14 augustus hebben ze 63 patiënten behandeld. De meeste voor oorlogswonden.

Bron: Artsen zonder Grenzen