Avondklok en verklaring voor vrijwilligers

VWS geeft iets meer duidelijkheid over de avondklok voor vrijwilligers in acute en noodzakelijke functies gedurende de avond en nacht, meldt de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).

In meerdere sectoren en op meerdere tereinen vervullen vrijwilligers urgente en noodzakelijke functies ook in de avond en nacht. Denk daarbij aan vrijwilligers in het reddingswezen, bij de politie, de terminale zorg, natuursurveillance, dierenwelzijn.

Op de site van de Rijksoverheid is nu het woord 'zorgvrijwilliger' toegevoegd: 'U hebt geen apart bewijs (j.vA: werkgeversverklaring) nodig dat u mantelzorger of zorgvrijwilliger bent. De reden dat u buiten mag zijn, heeft te maken met het feit dat de hulp of zorg niet uitgesteld kan worden. En daarvoor heeft u dus het juiste vakje aangekruist op uw Eigen verklaring. (JvA: Het formulier 'Eigen verklaring avondklok ' moet toonbaar zijn.)

Ruime interpretatie woord 'zorgvrijwilliger'

VWS geeft aan dat de definitie van 'zorgvrijwilliger' ruim geïnterpreteerd mag worden. Dus ook de vrijwilligers die zorgmedewerkerkers of andere kwetsbare bewoners vervoeren als dat urgent is. Deze aanvulling is doorgesproken met het NCTV en de coordinatie van de veiligheidsregio's.

Het grootste deel van vrijwillige inzet is niet op de tijd van de avondklok urgent. Maar voor bepaalde functies is deze inzet wel noodzakelijk. Zie formulier 'Eigen verklaring avondklok'.

Gaat het niet goed? Meld het de NOV.

Bron: NOV