Benauwdheid beperkt honderdduizenden met longziekte in hun dagelijks bestaan

‘Geef Adem’. Dat is het motto van een nieuwe landelijke publiekscampagne van Longfonds. Hierin wordt aandacht gevraagd voor een onderwerp dat alle longziekten verbindt: benauwdheid. De campagne heeft als doel de impact van longziekten zichtbaar te maken en baanbrekend wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken. “Vrij kunnen ademen is niet vanzelfsprekend”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. “Zeker nu wordt dat nog eens pijnlijk duidelijk. Door corona beseffen helaas steeds meer mensen hoe het is om benauwd te zijn. Voor honderdduizenden mensen met een longziekte is dit dagelijkse realiteit. Het is van groot belang dat dit zichtbaar wordt.”

De campagne is ontwikkeld samen met mensen met een longziekte, longartsen, kinderartsen, verpleegkundigen, huisartsen en andere organisaties die zich inzetten voor onze longgezondheid. Onder andere in een commercial wordt duidelijk hoe groot de invloed is van een longziekte op je leven. “We brengen het verhaal van mensen met een longziekte in beeld”, vertelt campagnemanager Sophie den Hertog-Van Riel. “Zo laten we zien wat benauwdheid met hen doet. We willen mensen activeren om mee te werken aan een wereld waarin iedereen vrij kan ademen.”

Joe Public Take-Away Advertising

Voor de commercial is samengewerkt met het bureau Joe Public Take-Away Advertising. Marcel Hartog, creative director: “We willen voelbaar maken dat vrij ademen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Camerawerk, montage, kleurgebruik en geluid benadrukken zoveel mogelijk het in- uitademen van de geportretteerde mensen. Je krijgt het er een klein beetje benauwd van. Om het zo geloofwaardig mogelijk te maken hebben we echte patiënten, IC-verplegers, ambulancepersoneel en artsen gefilmd en geconsulteerd.”

“Corona maakt eens te meer duidelijk hoe vitaal onze longen zijn”

Nederland telt 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Uit nieuw onderzoek van het Nivel blijkt dat driekwart (73 procent) van de mensen met een longziekte last heeft van kortademigheid en benauwdheid. De impact op hun dagelijks leven is groot: zo’n 6 op de 10 (63 procent) van hen heeft moeite met traplopen, boodschappen doen leidt bij 43 procent tot ademhalingsproblemen. Jaarlijks belanden bijna 34.000 mensen met COPD stikbenauwd in het ziekenhuis[1]. Dat zijn er iedere dag bijna 100. “Benauwdheid en kortademigheid zijn van grote invloed op je leven. Het coronavirus maakt eens te meer duidelijk hoe vitaal onze longen zijn. Daar staan we nog onvoldoende bij stil”, vindt Michael Rutgers.

Factsheet onderzoek benauwdheid

Het onderzoek naar benauwdheid is in juli en augustus van dit jaar uitgevoerd onder leden van de Longmonitor van het Nivel. Hieraan nemen mensen met een medische diagnose astma en/of COPD en mensen met een zeldzame longziekte deel. Deze onderzoeksgroep geldt als representatief voor de zelfstandig woonachtige populatie van mensen met astma en COPD van 15 jaar en ouder in Nederland. Er is aan 705 leden van de monitor een vragenlijst gestuurd die in totaal door 539 mensen is ingevuld. Daarnaast hebben nog 363 mensen met een zeldzame longziekte - afkomstig van patiëntenorganisaties - de vragenlijst ingevuld. In totaal gaat het om 902 respondenten met een longziekte.

De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in de factsheet Benauwdheid: grote impact op het dagelijks leven vanmensen met een longziekte.

Bron: Longfonds

[1] Bron: Volksgezondheidenzorg.info