Betrokkenheid bij Oekraïne blijft groot, opbrengst ruim 175 miljoen

Nederland blijft enorm betrokken bij Oekraïne. De niet aflatende stroom donaties zorgde tot nu toe voor de indrukwekkende opbrengst van 175.495 miljoen euro. Van de actieopbrengst is in het eerste half jaar in totaal 62,6 miljoen euro besteed.

Meeste geld naar levensonderhoud, voedselhulp en onderdak

Het grootste deel van deze 62,6 miljoen euro ging naar hulp om mensen te ondersteunen in hun levensonderhoud (43%). Daarnaast is veel geïnvesteerd in voedselhulp (18%) en het bieden van onderdak (12%). Van het tot nu toe besteedde geld ging 74% naar hulpprojecten in Oekraïne, 13% naar opvang van vluchtelingen in Polen en de rest naar de overige landen waar de samenwerkende hulporganisaties Oekraïners ondersteunen. Met de resterende actieopbrengst blijven de hulporganisaties achter Giro555 nog tot eind februari 2025 hulp bieden.

Interactieve kaart met voorbeelden van hulp

Op de interactieve kaart vind je voorbeelden van hulp die met Giro555-geld wordt geboden per land en per type hulp, door op de iconen te klikken.

Vanavond op NPO 1: Pauw in Oekraïne

Vanavond is ook op tv meer te zien over de hulp met Giro555-geld. Vorige maand bezocht Jeroen Pauw Oekraïne. Pauw ging naar plekken waar hulp wordt geboden of waar hulp nodig is en maakte de balans op. Vanavond doet hij op NPO 1 verslag (Pauw in Oekraïne, 21.27-22.18 uur, NPO 1).

Voorbereiden op een strenge winter

Oekraïne heeft over het algemeen te maken met strenge winters. Tal van lokale hulporganisaties in het hele land -gesteund door de Nederlandse hulporganisaties achter Giro555- helpen getroffenen met de reparaties van hun huizen, zoals dak- en raam herstel. Maar ook dekens, warme kleding en matrassen en beddengoed voor tijdelijke onderkomens zijn hard nodig. Vrijwilligers van deze lokale hulporganisaties, vaak zelf ontheemde Oekraïners, zetten zich voor hun mede lotgenoten in om alles winterklaar te maken.

Actievoorzitter Kees Zevenbergen: “De komende maanden zal het erom gaan dat we mensen ondersteunen om op een veilige en menswaardige manier de winter door te komen.”

Aanhoudend conflict vraagt om meer hulp

Het einde van het conflict in Oekraïne is nog niet in zicht. De gevechten gaan nog steeds door. De situatie in het land verandert per dag. De stromen ontheemden en vluchtelingen zijn ongewis. Er zijn meer vluchtelingen en ontheemden, maar ook steeds meer terugkerende Oekraïners. Kinderen blijven vaak langer in een vreemd land, en hebben taallessen nodig om mee te kunnen komen op school, alleenstaande vrouwen hebben juridische bijstand nodig en er is veel vraag naar psychosociale trauma hulp voor oorlogsslachtoffers. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de talloze hulpprojecten waar de hulporganisaties achter Giro555 met hun lokale partners bij betrokken zijn.

Economische crisis zorgt voor extra druk in crisisgebied

Zoals ook in Nederland hebben Oekraïne en omliggende landen eveneens te maken met stijgende prijzen en energietekorten. Veel Oekraïners hebben het daardoor nog veel moeilijker. De gezamenlijke hulporganisaties spannen zich in om de zwaarst getroffenen te ondersteunen met bijvoorbeeld cash geld, maaltijd vouchers en brandstof.

Verdeling van het geld over landen

Van het tot nu toe besteedde geld ging 74% naar hulpprojecten in Oekraïne, 13% naar opvang van vluchtelingen in Polen en de rest naar de overige landen waar de samenwerkende hulporganisaties Oekraïners ondersteunen.

Terugblik op eerste half jaar noodhulp en herstel

Actievoorzitter en directeur van Cordaid, Kees Zevenbergen, zegt: “Dankzij de enorme opbrengst van deze actie en snel handelen van de hulporganisaties hebben we al in de eerste zes maanden erna zoveel kunnen doen. Samen hebben we een enorme spreiding en diversiteit aan hulpprogramma’s voor Oekraïners kunnen realiseren. De komende maanden zal het erom gaan dat we deze mensen ondersteunen om op een veilige en menswaardige manier de winter door te komen. Dat wordt een pittige uitdaging. Maar, met de kennis, het vakmanschap en de lokale netwerken van onze samenwerkende hulporganisaties heb ik er alle vertrouwen in dat we ook hierin een rol van betekenis kunnen en moeten spelen.”

Giften nog steeds welkom

Jouw gift zorgt ervoor dat meer mensen uit Oekraïne geholpen kunnen worden. Help mee.

Bron: Giro 555

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.