Bijna 386.000 kinderen worden wereldwijd op Nieuwjaarsdag geboren

Ongeveer 386.000 baby's worden op nieuwjaarsdag geboren, zegt UNICEF. Meer dan 90 procent hiervan zal in minder ontwikkelde regio's worden geboren.

Kiribati's Christmas Island in de Pacific verwelkomt hoogstwaarschijnlijk 2018's eerste baby; de Verenigde Staten zijn de laatsten. Wereldwijd vindt naar schatting meer dan de helft van de geboorten in negen landen plaats:

India - 69.070
China - 44.760
Nigeria - 20.210
Pakistan - 14.910
Indonesië - 13.370
De Verenigde Staten - 11.280
De Democratische Republiek Congo - 9.400
Ethiopië - 9.020
Bangladesh - 8.370

Hoewel veel baby's zullen overleven, zullen sommigen hun eerste dag niet halen. In 2016 stierven naar schatting 2.600 kinderen de eerste 24 uur van het nieuwe jaar. Voor bijna 2 miljoen pasgeborenen was hun eerste week ook hun laatste. In totaal stierven 2,6 miljoen kinderen vóór het einde van hun eerste maand. Onder deze kinderen stierf meer dan 80 procent aan te voorkomen en behandelbare oorzaken zoals vroeggeboorte, complicaties tijdens de bevalling en infecties zoals bloedvergiftiging en longontsteking.

‘Het goede voornemen van UNICEF is om dit nieuwe jaar elk kind meer dan één uur, meer dan één dag, meer dan één maand te geven. We willen dat ze meer kunnen doen dan simpelweg overleven’, zegt Stefan Peterson, hoofd gezondheidszorg van UNICEF. ‘We doen een beroep op regeringen en partners om mee te doen aan de strijd om miljoenen levens van kinderen te redden door bewezen en goedkope oplossingen te bieden.’

In de afgelopen twee decennia werd wereldwijd ongekende vooruitgang geboekt in het bestrijden van kindersterfte, waardoor het aantal kinderen wereldwijd dat vóór hun vijfde verjaardag stierf, met vijftig miljoen mensen in 2016 werd gehalveerd. Maar ondanks deze vooruitgang is er minder snel vooruitgang geboekt onder pasgeborenen. Babysterfte in de eerste maand is goed voor 46 procent van alle sterfgevallen bij kinderen jonger dan vijf.

Volgende maand lanceert UNICEF Every Child Alive, een wereldwijde campagne om betaalbare en hoogwaardige gezondheidszorgoplossingen voor elke moeder en baby te eisen en te leveren. Dit betekent een gestage toevoer van schoon water en elektriciteit in gezondheidscentra, de aanwezigheid van een ervaren gezondheidsmedewerker tijdens de geboorte, het desinfecteren van de navelstreng, het geven van borstvoeding binnen het eerste uur na de geboorte en huid-op-huidcontact tussen de moeder en het kind.

‘We bevinden ons nu in een tijdperk waarin alle pasgeborenen van de wereld de gelegenheid moeten hebben om de 22e eeuw te zien’, voegt Peterson toe. ‘Helaas zal bijna de helft van de kinderen die dit jaar geboren wordt, dat waarschijnlijk niet halen. Een kind dat in januari 2018 in Zweden wordt geboren, zal waarschijnlijk tot 2100 leven, terwijl een kind uit Somalië na 2075 waarschijnlijk niet meer zal leven.’

In Nederland worden naar verwachting op nieuwjaarsdag 496 baby's geboren. Deze baby's zullen gemiddeld tot 2100 leven. In vele andere landen is de levensverwachting veel lager. Nederland is daarmee een van de koplopers in levensverwachting van kinderen die vandaag worden geboren.

Bron: UNICEF