Black Friday of GivingTuesday: hebben of geven?

Koopzucht of geven om een ander. Dat is het thema van GivingTuesday, de wereldwijde actiedag om elkaar te helpen en iets goeds te doen. Dit jaar op 30 november. Dan komen over de hele wereld jongeren en volwassenen in actie. Het is een actiedag voor alle leeftijden. Naast goede doelen en bedrijven dit jaar speciale aandacht voor scholieren. Met GivingTuesday kan iedereen, maar zeker ook scholieren, een boost geven aan het #givingkarma.

GivingTuesday is het moment om met de actualiteit van Black Friday en Cyber Monday te laten zien dat je ook gelukkig kunt worden door te geven om en aan een ander. Organiseer als goed doel, bedrijf of school een doe goed-actie op of rond 30 november. Ieder goed doel, dichtbij of veraf is goed. Iedereen, ook scholieren kunnen dat zelf helemaal invullen. De eerste 25 leuke actieplannen van scholen die bij GivingTuesday gemeld worden krijgen een actiebudget van € 100,- ter beschikking, beschikbaar gesteld door onze hoofdsponsor.

Giving tuesday 2021

De GivingTuesday scholenacties worden ondersteund door een onlinecampagne op, met name Instagram en TikTok. De plek waar jongeren nu hun activiteiten en ideeën delen. Met giphys en memes; de laatste rages op deze platformen. De jongerencampagne heeft het thema GIVINGKARMA, alles daarvoor vind je op givingkarma.givingtuesday.nl. Giphy’s en memes die jongeren kunnen gebruiken, voorbeelden van actieselfies en actievideo’s. Een uitgebreide toolkit voor docenten. Meer weten: https://www.givingtuesday.nl/g... en www.givingtuesdayspark.org (de internationale jongerenwebsite).

Giving Tuesday is in 2012 in New York bedacht als reactie op Black Friday en Cyber Monday, jaarlijkse hoogtepunten van koopgekte. Inmiddels is het een wereldwijde beweging en actiedag in 75+ landen. Individuen, goede doelen, bedrijven, maatschappelijke organisaties laten die dag zien wat vrijgevigheid en solidariteit voor hen betekenen. Maar ook scholen en universiteiten van over de hele wereld doen mee.

Goede doelen die zelf meedoen aan GivingTuesday komen dit jaar op een voorkeurslijst die aan scholieren aangeboden gaat worden. Als voorkeurs-goede doelen voor scholierenacties.

In plaats van met Sinterklaas en Kerst te wachten op cadeaus voor jezelf, kun je ook andere mensen een cadeau geven. Een cadeau waar ze echt mee geholpen zijn voor de problemen die ze hebben. Dat kan door klusjes te doen voor zieke mensen in de buurt. Maar ook door geld in te zamelen voor Syrische vluchtelingen die in Turkije in een kamp zitten opgesloten. En alles daar tussenin. Het allerbelangrijkste nu: meld je actie aan op de website van Giving Tuesday.