'Blijf thuis, natuurgebieden zijn overvol'
Natuurmonumenten roept mensen met klem op niet meer naar natuurgebieden te komen en naar huis te gaan. "Onze gebieden worden momenteel overspoeld met duizenden bezoekers en wij vinden dit niet meer verantwoord", laat de organisatie weten.
Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarschuwden vrijdag al dat recreanten rustige plekken moesten opzoeken en afstand tot elkaar moesten bewaren. Maar veel mensen blijken daar toch geen gehoor aan te geven. Boswachters en andere natuurbeheerders zijn boos over wandelaars en fietsers die ondanks alle waarschuwingen toch in groepjes de natuur in trekken. "Het lijkt wel zomervakantie zo druk is het in het bos. Iedereen boven op elkaar. Groepen die gezamenlijke activiteiten organiseren. Hoezo coronavirus?", vraagt boswachter Paul Jansen in het Brabantse Erp zich af.
Staatsbosbeheer blijft vooralsnog bij de oproep van vrijdag: mijd de drukte, zoek een rustige plek en houd afstand. Volgens woordvoerder Marcel van Dun zijn natuurgebieden nauwelijks af te sluiten.
Kies je ervoor om toch de natuur in te gaan, neem dan de volgende richtlijnen in acht:
- Vermijd drukke plekken
- Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar
- Heb je griepverschijnselen, blijf dan in elk geval thuis.
Vanwege het coronavirus zijn alle bezoekerscentra en infopunten gesloten tot en met 6 april. Alle excursies in gebieden en bij bezoekerscentra zijn tot en met 6 april geannuleerd. Betaalde entree- en excursiegelden worden automatisch teruggeboekt.
Virtueel wandelen in natuurgebieden
Met 360-graden beelden kun je de bijzondere natuurgebieden virtueel verkennen vanaf je computer, smartphone of tablet. Om de mooiste gebieden van Natuurmonumenten in beeld te brengen, legden vrijwilligers eerder tientallen kilometers af met een speciale draagbare camera. Van het onbewoonde eiland Griend in het hoge noorden, via het water van De Wieden en de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug tot de Sint Pietersberg in het zuiden – Natuurmonumenten en Google brengen hiermee de natuur bij je thuis.
Bron: Natuurmonumenten