Blue Monday

Vandaag is het weer Blue Monday. De derde maandag van het jaar zou de dag zijn dat de meeste mensen somber zijn. Maar waar is dat eigenlijk op gebaseerd?

De dag is verzonnen door de Britse psycholoog Cliff Arnall. In eerste instantie werd het gepromoot als wetenschappelijk onderbouwd, maar later bleek dat meneer Arnall dit in opdracht van een reisbureau had verzonnen, om meer zonvakanties te verkopen in de donkere wintermaanden. Later verzon hij ook de gelukkigste dag van het jaar (in opdracht van ijsverkopers, want in de zomermaanden) en ontkrachtte hij Blue Monday om vakanties naar de Canarische Eilanden te promoten.

Geen wetenschappelijk bewijs

MIND-psycholoog Jean-Pierre van de Ven zei ooit in de media over Blue Monday: “Blue Monday klinkt plausibel – omdat de feestdagen achter de rug zijn, het nog lang duurt voordat de zon echt weer tevoorschijn komt, goede voornemens alweer vergeten zijn e.d. -, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Mensen moeten het onbehagen van Blue Monday niet gaan verwarren met het leed van een echte depressie. Langdurige sombere klachten hangen helaas niet af van één bijzondere dag in het jaar."

MIND Blue Monday Run

Daarom vraagt MIND elk jaar met Blue Monday aandacht voor de ernst van een échte depressie. Er is al veel aandacht voor Blue Monday in de media en bij het Nederlands publiek en daarom grijpen wij deze dag aan om mensen erop te wijzen dat je een echte depressie serieus moet nemen en dat je erover moet praten als je er last van hebt. Of dit nu beginnende klachten zijn of als je al diep in een depressie zit. Dit jaar organiseren we voor de derde keer de MIND Blue Monday Run: honderden mensen organiseren door het hele land hardloop- of wandelevenementen om aandacht te vragen voor depressie en geld op te halen voor de MIND Young Studio.

Voel jij je somber?

Voel jij je somber? Of dit nu op Blue Monday is of op andere momenten in het jaar, bij MIND kun je terecht voor onder meer informatie, advies en lotgenotencontact. Vind informatie, tips en advies mbt depressie opmindblue.nl. Neem contact op met MIND Korrelatie voor informatie en advies.

Bron: MIND