Campagne 'Meisjes betalen de prijs'

Elk meisje, waar dan ook ter wereld, heeft het recht om uit te groeien tot de vrouw van haar dromen. Door de coronacrisis staan deze rechten wereldwijd flink onder druk omdat geweld tegen vrouwen toeneemt. Amref Flying Doctors wil de negatieve gevolgen van de coronacrisis op meisjes een halt toe te roepen. En streeft ernaar dat er binnen tien jaar geen énkel meisje meer besneden of uitgehuwelijkt wordt.

Patricia Vermeulen, CEO van Amref Flying Doctors, vertelt: “Voorafgaand aan de coronacrisis ervaarde 1 op de 3 meisjes en vrouwen wereldwijd (seksueel) geweld. In de huidige situatie zijn dit zo’n 2 op de 3 meisjes en vrouwen.” Amref Flying Doctors zet meisjes en vrouwen op de eerste plaats. “We leren de meisjes over hun rechten zodat zij voor zichzelf opkomen. Zo heeft Amref een alternatief overgangsritueel bedacht waar meisjes op een gezonde manier vrouw worden, zonder de gevaarlijke besnijdenis. Deze meisjes worden bovendien niet uitgehuwelijkt en blijven op school. Inmiddels hebben 20.000 meisjes het alternatieve ritueel met succes doorlopen.”

Geweld neemt toe

Met de campagne 'Meisjes betalen de prijs' vraagt Amref Flying Doctors aandacht voor het groeiende geweld tegen meisjes en vrouwen in Afrika. Door de lockdown en sluiting van de scholen, vaak een veilige plek voor kwetsbare meisjes, lopen zij een groter risico op seksueel en fysiek geweld. Want school biedt een meisje educatie, bescherming én sociale controle. Door de coronacrisis lopen spanningen in gezinnen op en neemt geweld neemt toe. Meisjes worden het slachtoffer van seksueel geweld, raken sneller zwanger, worden eerder besneden en op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Met elke drie maanden dat de wereldwijde lockdown-strategie voortduurt komen er maar liefst 15 miljoen slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld bij. Jaarlijks worden 4.1 miljoen meisjes besneden. Het komende jaar zullen er door de coronacrisis nog zo'n 2 miljoen extra meisjes bijkomen en zullen 13 miljoen kindhuwelijken niet kunnen worden voorkomen.


Amref Flying Doctors maakt zich grote zorgen en vindt de wereldwijde stijging van het geweld tegen meisjes en vrouwen alarmerend. Het zorgt ervoor dat meisjes achtergesteld blijven en zich niet verder kunnen ontwikkelen. Hierdoor krijgen zij minder kansen dan jongens. Zij doen het volgende om geweld te stoppen:

  • Rolmodellen opleiden. Deze 'champions' geven voorlichting face-to-face aan kleine groepjes of via de radio om in tijden van 'social distancing' ook de meest afgelegen gebieden te bereiken. Ze voeren gesprekken met de gemeenschappen om kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis uit te bannen en cultuurverandering van binnenuit mogelijk te maken.
  • Lokale zorgverleners trainen. De zorgverleners komen bij crisisgezinnen over de vloer en kunnen ingrijpen als dit nodig is. Ook worden ze opgeleid om psychologische ondersteuning te geven aan meisjes die vluchten voor kindhuwelijken of besnijdenissen.
  • Meisjes die het risico lopen op geweld opvangen in opvanghuizen. De meisjes kunnen via de Girls Acadamy van A Nice Place een opleiding volgen zodat zij hierna op eigen benen kunnen staan.

Klik hier om meer te lezen over de situatie in Afrika.

Bron: Amref Flying Doctors

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.