Charlotte Köhler Prijs naar kunstenaar Sharelly Emanuelson

De Charlotte Köhler Prijs voor beeldende kunst, een aanmoedigingsprijs van 30.000 euro van het Cultuurfonds, gaat dit jaar naar Sharelly Emanuelson. Hiermee kan zij haar beginnend kunstenaarschap verder ontwikkelen.

Katalysator kunstklimaat op Curaçao

Het Cultuurfonds over de toekenning: “Beeldend kunstenaar Sharelly Emanuelson geeft een stem aan een deel van het koninkrijk dat niet altijd even zichtbaar is. Zij heeft een belangrijke functie in het creëren van een professioneel kunstklimaat op Curaçao en de andere Caribische eilanden die de link met Nederland delen.

Sharelly maakt goed doordacht, toegankelijk werk, zonder ‘artistiekerig’ te zijn. Haar werk is realistisch en dromerig tegelijk. Ze maakt het alledaagse bijzonder en stelt op een geraffineerde manier zaken aan de kaak.

Haar oeuvre bevat een sterke urgentie, omdat zij erin de sporen van de koloniale geschiedenis van de Caraïbische eilanden traceert. Daarnaast wordt zij, zeker in het Caribisch gebied, als rolmodel gezien.”

Internationale erkenning en kennis delen

Sharelly Emanuelson groeide op in Curaçao en Aruba. In 2010 behaalde zij haar BA in Audiovisual Media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, daarna deed ze een master aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag.

Haar installaties, films en documentaires zijn vertoond op diverse festivals en vielen meermalen in de prijzen.. In 2010 richtte Sharelly Emanuelson UniArte op, een platform dat meehelpt aan de professionalisering van (aankomende) kunstenaars in Curaçao.

Doorgeven van kennis en inspiratie deed zij als gastdocent aan de Universiteit van Sint-Maarten, ArtInstitute Ateliers ’89 op Aruba en MBO Scholengemeenschap op Bonaire. Momenteel is zij gastdocent aan de Universiteit van Curaçao.

Beeldende kunst voor een breder publiek

Sharelly Emanuelson: “Ik zat altijd in een werkmodus waarvan ik wist dat er minder financiële mogelijkheden zouden zijn. En nu wordt het me gegund om op een consistentere manier over de toekomst na te denken.

Ik wil de ruimte die ik krijg breder aanwenden. Ik kan nu ook meer meer installaties, fotografie series maken komende tijd ook wil ik me verdiepen in psychologie, en ook vooral onderzoeken hoe ik mijn kunst op een duurzame wijze voor een breder publiek toegankelijk kan maken.”

NRC Handelsblad besteedde ook aandacht aan de uitreiking van de Charlotte Köhler Prijs aan Sharelly Emanuelson.

Charlotte Köhler Prijzen

De Charlotte Köhler Prijzen zijn twee aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater. De prijzen - van elk € 30.000 – komen uit de nalatenschap van actrice Charlotte Köhler (1892-1977). Lees hier meer over de prijs en de laureaten.

Bron: Cultuurfonds