Charlotte Köhler Prijzen voor Karlijn Kistemaker en Sander Breure & Witte van Hulzen

De Charlotte Köhler Prijzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds gaan dit jaar naar theatermaker Karlijn Kistemaker en beeldend kunstenaars Sander Breure en Witte van Hulzen. Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent - van elk 30.000 euro - worden op donderdag 5 juli uitgereikt tijdens de Young Talent Awards in het Compagnietheater in Amsterdam.

Karlijn Kistemaker - theater

Karlijn Kistemaker (1986, Haren, Gr.) ontvangt de prijs vanwege haar bijzondere verdiensten als theatermaker. Haar interactieve voorstellingen zijn genereus, energiek, uitbundig theatraal en vol laconieke humor. 'In de voorstellingen van Kistemaker vervaagt de grens tussen realiteit en theater en groeit het inzicht dat verbeelding en werkelijkheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Precies daarin ligt de inhoudelijke betekenis van Karlijns ogenschijnlijk lichtvoetige werk', aldus de adviescommissie theater van het Cultuurfonds

Kistemaker studeerde in 2013 cum laude af aan de opleiding Regie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De prijs komt voor haar op een goed moment: 'De timing van de prijs is wonderlijk goed: nu kan ik nieuwe ideeën uitwerken. Nu kan ik groeien met mijn eigen gezelschap Kompagnie Kistemaker'.

Sander Breure & Witte van Hulzen – beeldende kunst

De neven Sander Breure (1985, Leiderdorp) en Witte van Hulzen (1984, Bolsward) ontvangen de prijs voor hun verdiensten als actief kunstenaarsduo. Ze maken interdisciplinaire installaties met video, performance, fotografie en tekeningen, en recent ook sculptuur. De adviescommissie van het Cultuurfonds is onder de indruk van de diversiteit, snelheid en veelzijdigheid van de praktijk van de kunstenaars.

Sander Breure studeerde in 2010 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Witte van Hulzen een jaar eerder aan ArtEZ te Arnhem. Sinds 2009 vormen ze een duo en hadden diverse tentoonstellingen in Europa. In 2016 werden ze geselecteerd voor een tweejarige residency aan de Rijksakademie van beeldende kunsten waarvoor zij beiden een Cultuurfondsbeurs ontvingen.

Grote verrassing

De prijs komt voor ons als een grote verrassing en vanzelfsprekend zijn we er heel blij mee, aldus Sander en Witte. 'Een kunstprijs blijft een gek fenomeen omdat anders dan in de sport er niemand onbeduidend de beste is. Toch is het altijd een goed moment voor discussie over wat je belangrijk vindt aan kunst. We willen deze prijs gebruiken om naast onze performances een groep nieuwe sculpturen te creëren, gebaseerd op mensen om ons heen', aldus het duo.

Charlotte Köhler Prijzen

De Charlotte Köhler Prijzen zijn aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater. De prijzen - van elk 30.000 euro - werden in 1988 bij legaat ingesteld door actrice Charlotte Köhler (1892-1977).

Young Talent Awards

De uitreiking van de Charlotte Köhler Prijzen vindt plaats tijdens de Young Talent Awards van het Prins Bernhard Cultuurfonds, waar ook de jaarlijkse Cultuurfondsbeurzen voor talentvolle afgestudeerden feestelijk worden omlijst. Deze beurzen zijn voor studie of onderzoek in het buitenland.

Bron: Prins Bernhard Cultuurfonds