COC roept op tot maatregelen tegen geweld op dag tegen LHBTI-fobie
COC Nederland pleit voor maatregelen tegen geweld op IDAHOBIT, de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie. Uit een speciaal IDAHOBIT-onderzoek van de belangenorganisatie ILGA-Europe blijkt dat ons land opnieuw buiten de Europese top 10 valt van landen waar LHBTI-mensenrechten goed geregeld zijn.
Aan de vooravond van IDAHOBIT 2021 werd bekend dat het mannenstel Fabio en Daniël, dat vorig jaar in Amsterdam Oost werd aangevallen omdat ze hand in hand liepen, sindsdien nog zes keer is lastiggevallen. De daders een van de eerste voorvallen kregen op 14 mei taakstraffen van 30 tot 50 uur.
‘Ik kan me zo goed voorstellen dat Fabio en Daniël teleurgesteld zijn zover zulke lage straffen na alles wat ze is overkomen’, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Zeker als je nagaat dat er in heel Nederland jaarlijks maar een stuk of tien daders voor LHBTI-discriminatie worden veroordeeld.’
In ons land krijgen ongeveer zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Dat cijfer ligt waarschijnlijk nog hoger voor mensen die bijvoorbeeld zwart en transgender zijn, of te maken hebben met een andere stapeling van non-discriminatiegronden.
Het COC pleit onder meer voor hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld (hate crime wetgeving), gespecialiseerde discriminatierechercheurs bij de politie, en meer en betere aandacht op school om geweld te voorkomen.
Het gebrek aan maatregelen tegen geweld is één van de redenen dat Nederland matig scoort op de Rainbow Index van ILGA-Europe, het onderzoek naar LHBTI-rechten in Europa dat op IDAHOBIT verschijnt. Nederland heeft geen hate-crime wetgeving en geen robuust plan tegen anti-LHBTI geweld. Ook zijn LHBTI-rechten bijvoorbeeld nog niet verankerd in de Grondwet.

Nederland staat in de Rainbow Index 2021 op de twaalfde plaats in Europa. De top drie wordt gevormd door Malta, België en Luxemburg, terwijl Azerbeidzjan, Turkije en Armenië het slechtst scoren als het gaat om het respecteren van LHBTI-mensenrechten.
ILGA-Europe woordvoerder Katrin Hugendubel ziet stilstand in Europa als het gaat om LHBTI-mensenrechten. Dat ligt volgens haar aan ‘polarisatie rond LHBTI-kwesties, het feit dat sommige volksvertegenwoordigers geen voordelen meer zien aan het steunen van LHBTI-gelijkheid en dat regeringen het niet meer als prioriteit zien,’ aldus Hugendubel. De organisatie roept landen op om op dit ‘kruispunt in de geschiedenis’ het juiste te doen en op te komen voor LHBTI-mensenrechten.
COC-voorzitter Oosenbrug roept Mark Rutte, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en anderen die bij de formatie betrokken zijn op om te zorgen dat het volgende kabinet anti-LHBTI geweld aanpakt en zorgt dat iedereen veilig zichzelf kan zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie, geslachtskenmerken, geslacht, huidskleur of wat dan ook is.
‘Nederland is best een fijn land voor LHBTI’s,’ aldus Oosenbrug. ‘Maar we kúnnen beter. Laten we weer voorop gaan lopen in de wereld, zoals toen we in twintig jaar geleden het huwelijk openstelden voor paren van gelijk geslacht.’ Uitvoering van COC Regenboog Stembusakkoord 2021 is daarbij volgens Oosenbrug een goed begin.
Bron: COC