Conceptwetsvoorstel ‘transparantie maatschappelijke organisaties’ moet zo snel mogelijk van tafel

Het conceptwetsvoorstel ‘transparantie maatschappelijke organisaties’ is in consultatie gegaan. Dat maakte het Ministerie van Justitie & Veiligheid vlak voor de kerst bekend. Doel van het conceptwetsvoorstel is om geldstromen uit onvrije landen inzichtelijk te maken (een ambitie uit het regeerakkoord). Kort samengevat bepaalt het conceptwetsvoorstel dat een donateur van een gift van 15.000 euro of hoger met naam en toenaam vermeld moet worden op de website van de maatschappelijke organisatie die de gift heeft ontvangen. De brancheorganisatie Goede Doelen Nederland vindt dit wetsvoorstel onacceptabel en wil het zo snel mogelijk van tafel.

Schieten met een kanon op een mug

Het begrip ‘gift of donatie’ is breed gedefinieerd en omvat bijvoorbeeld ook legaten en andere ontvangsten uit nalatenschappen. Goede Doelen Nederland vindt dit voorstel een typisch voorbeeld van ‘schieten met een kanon op een mug’. De brancheorganisatie van goede doelen vreest dat als dit voorstel wet wordt donateurs worden afgeschrikt om grote bedragen te geven of na te laten. Het voorstel is schadelijk voor hun privacy, hun veiligheid en de geefbereidheid in Nederland. Donateurs moeten anoniem kunnen geven.

‘Dit conceptwetsvoorstel is onacceptabel en moet zo snel mogelijk van tafel’ zegt Jan van Berkel voorzitter Goede Doelen Nederland en bestuurslid van SBF. ‘Als dit voorstel wet wordt, vrezen wij dat dit donateurs afschrikt om nog grote bedragen te geven. Het voorstel is schadelijk voor hun privacy, hun veiligheid en de geefbereidheid in Nederland. Bijvoorbeeld: iemand die met HIV te maken heeft en twee ton per jaar schenkt aan het Aidsfonds, wil natuurlijk niet dat straks zijn buren dat ook weten. Of kun je als alleenstaande dame op leeftijd nog wel veilig over straat als iedereen weet dat jij elke maand grote bedragen schenkt aan verschillende goede doelen. Wanneer dit wetsvoorstel wet wordt, is dat wel de nieuwe werkelijkheid. De overheid moet het vele goede werk van goede doelen koesteren en geen onnodige drempels opwerpen. Geven moeten mensen in stilte kunnen doen', zegt Jan van Berkel.

Meer informatie is op de site van Goede Doelen Nederland te lezen.

Bron: Goede Doelen Nederland