Corona raakt mensen met een handicap dubbel zo hard
Het coronavirus heeft Nederland hard geraakt. Onder mensen met een handicap komt corona twee keer zo hard aan. Niet alleen duurt het isolement waarin zij noodgedwongen verkeren veel langer dan voor minder kwetsbare Nederlanders. Ook hebben veel gehandicaptenorganisaties moeite om de financiering van projecten rond te krijgen, omdat deze afhankelijk zijn van donaties en giften. Hierdoor staat essentiële hulp voor mensen met een handicap op de tocht. Tijdens de jaarlijkse collecteweek (21 t/m 27 september) doet HandicapNL een beroep op de solidariteit van Nederland om zoveel mogelijk hulp voort te kunnen zetten.
Corona legt isolement bloot
Koning Willem-Alexander benoemde het onlangs in de Troonrede: “Corona raakt ons allemaal. Mensen met een beperking vaak nog harder dan anderen”. Daniëlle Schutgens, directeur van HandicapNL, ziet dat in de praktijk. “Er is inderdaad nog zó veel onnodige pijn. Wij zien al jaren een groeiende eenzaamheid. Daar komt nu bij dat mensen bang zijn om in de steek gelaten te worden, om nooit meer onderdeel van de maatschappij te kunnen zijn. Corona legt een hardnekkig isolement bloot.”
Niemand om afstand van te houden
Rachel Schelleman (33) weet er alles van. Door onder andere een verlamd middenrif, astma en een zeldzame aandoening heeft ze dagelijks zuurstof en sondevoeding nodig. “Men heeft het over de 1,5 metersamenleving, maar ik heb niet eens iemand om afstand van te houden.” Vanwege haar lage energieniveau was het altijd al moeilijk om vriendschappen te maken en te onderhouden. “Nu de regels versoepeld zijn en het leven voor de meeste Nederlanders weer wat veiliger en gezelliger wordt, wordt dat van mij nóg gevaarlijker en eenzamer dan het al was.”
Onomkeerbare onzekerheid
Ook Sebastiaan Verheij (33) merkt het effect van corona nog dagelijks. “Het coronavirus brengt veel onzekerheid met zich mee. Door mijn autisme raak ik al in paniek wanneer een afspraak plotseling niet doorgaat. Dan moet ik iedereen die ik ken bellen om weer rustig te worden en komt mijn dag niet meer goed.” Na een half jaar lang onzekerheid lijkt de impact van het coronavirus voor Sebastiaan onomkeerbaar.
Projecten onder druk
Om aandacht te vragen voor deze situatie zet HandicapNL heel Nederland van 21 t/m 27 september in het teken van mensen met een handicap. “We stoppen niet voordat iedereen met een handicap een normaal, waardevol dagelijks leven leidt.” aldus Daniëlle Schutgens. HandicapNL gaat langs de deuren met een collectebus, maar door het coronavirus met veel minder vrijwilligers. “Als Nederland niet massaal doneert via collectebus, QR-codes en SMS staan veel projecten voor mensen met een handicap onder druk”, aldus Schutgens. “Zonder donaties geen revalidatietrainingen, vriendschapsprojecten of ondersteuning van mantelzorgers. Het is noodzakelijke hulp die niemand anders oppakt.”
Online en virtueel verbonden
Naast de klassieke collecte zullen naar verwachting veel mensen digitaal collecteren. Op zondag 27 september organiseert HandicapNL de virtuele Collecte[Run]. Meerdere bekende Nederlanders, zoals DJ Jeroen Post, zanger Charly Luske, wereldkampioen schaatsen Patrick Roest en Youtuber Rutger Schipper doen mee.
Doe mee met de Collecte[Run]
HandicapNL maakt zich hard om ervoor te zorgen dat iedereen met een beperking een normaal dagelijks leven kan leiden. Met leuke vrienden, een uitdagende baan en de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt. Net als ieder ander. Maar daar hebben we jou bij nodig!

In de week van 21 t/m 27 september organiseert HandicapNL de Collecte[Run], waarbij we samen zo veel mogelijk meters gaan maken voor mensen met een handicap. Van 21 t/m 26 september gaan de collectanten aan de slag en op 27 september wordt de Collecte[Run] afgesloten met de unieke Virtuele Run.
Bron: HandicapNL