Cultuurfonds grootste beurzenverstrekker van Nederland

Bijna 3 miljoen euro heeft het Cultuurfonds mogen verdelen onder 234 top studenten voor een buitenlandbeurs. Dankzij meer giften van particulieren die willen investeren in educatie, kennis en talentontwikkeling, is het Cultuurfonds de grootste particuliere beurzenverstrekker van Nederland. Er was dit jaar 1 miljoen euro extra beschikbaar voor beurzen. Meer vrouwen dan mannen vroegen een beurs aan. Opvallend was de hoge studieschuldenlast.

Wetenschap op één

Het zijn vooral wetenschapsstudenten (168) die een beurs krijgen en ruim de helft daarvan is vrouw (60%). Populairst is geneeskunde, gevolgd door bestuurskunde en managementopleidingen, psychologie en rechten. Ook voor film- en theaterwetenschappen werden beurzen gegeven door het Cultuurfonds. Opmerkelijk en vernieuwend waren dit jaar aanvragen voor studies architectuur, health, data science en theologie. Er zijn daarnaast 30 beurzen voor studenten beeldende kunst en 36 aan muziekstudenten, voor studie of voor een instrument.

Nagenoeg alle studenten gaan naar het buitenland om een master of PhD te volgen of onderzoek te doen aansluitend op hun studie in Nederland. Sommigen krijgen een zogenoemde ‘in residency’ plek voor beeldende kunst in Nederland.

Geen Brexit-vrees

Van enige Brexit-vrees was geen sprake, want net als andere jaren gaan veel studenten in het Verenigd Koninkrijk verder studeren. Volgens Paul Schnabel - socioloog en voorzitter van de commissie die voor het Cultuurfonds de wetenschapsbeurzen uitgeeft – waren er dit jaar vooraf wel wat meer vragen over studeren in Engeland en de mogelijke impact van Brexit, maar had dat geen effect op de uiteindelijke aanvragen voor een beurs voor studie in het VK.: ‘Er is nog steeds een grote Angelsaksische focus.’ Oxford, Cambridge en de London School of Economics zijn nog steeds populair bij de beursstudenten die bij het Cultuurfonds aanklopten. Evenals de Amerikaanse universiteiten Harvard, Stanford en Berkeley.

De bursalen van het Cultuurfonds reizen na de zomer af naar studie- of onderzoekslocaties over de hele wereld. Zo gaan ze bijvoorbeeld naar New York, Kyoto, Leuven, Londen, Melbourne en Turijn.

Hoge studieschulden

Opvallend volgens commissievoorzitter Paul Schnabel is de hoge gemiddelde studieschuld van de beursaanvragers. ‘We zagen studieschulden tot 80.000 euro. Er zijn hoge leningen afgesloten bij DUO en soms worden bij banken of andere instellingen extra leningen afgesloten. ‘Dit geeft toch wel enige reden tot zorg, dat deze studenten zich voor het voltooien van hun studie zo diep in de schulden moeten steken’, aldus Schnabel. ‘Het leenstelsel kan dit veroorzaken, maar ook de grote ambitie van deze groep: deze excellente studenten met hoge resultaten nemen wellicht meer risico’s.’

Duizenden Cultuurfondsbeurzen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft al sinds 2002 de Cultuurfondsbeurzen uit dankzij particuliere giften. Ruim tweeduizend getalenteerde jongeren kregen zo al de kans hun ambities een stap verder te brengen. ‘Deze talenten groeien uit tot onder andere wiskundigen, politicologen, meubelmakers, maar ook verpleegkundigen, muzikanten, schrijvers, advocaten, curatoren en beeldend kunstenaars. Deskundigen op hun vakgebied, dankzij hun inzet, talent én de Cultuurfondsbeurs’, aldus Adriana Esmeijer, directeur van het Cultuurfonds. ‘We merken dat steeds meer schenkers enthousiast zijn over het bijdragen aan een beurs via het Cultuurfonds. De afgelopen jaren zien we een toename van de giften hiervoor. Maar ook de loterijen leveren jaarlijks een fantastische bijdrage hieraan.’

Beurs aanvragen

Vanaf 1 februari 2020 kunnen er weer Cultuurfondsbeurzen worden aangevraagd bij het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Bron: Prins Bernhard Cultuurfonds