Cultuur(fonds) verbindt

Bezinning, schoonheid, verdieping, beschaving, inspiratie, ontwikkeling, ontspanning, verrijking, verbinding. Dat is wat cultuur kan betekenen voor ons allemaal. Ontdek de cultuurtips voor thuis van het Prins Berhard Cultuurfonds.

Kunst vanaf de bank of de natuur in

Van veel kunst, muziek en natuur kunnen we gelukkig ook nu al genieten. Hieronder hebben we een (onvolledige) lijst met tips voor wie vanuit huis ook een dosis cultuur kan gebruiken. Of voor wie even lekker de natuur in wil. We vernieuwen deze lijst wekelijks, dus stay tuned!

Heb jij een tip voor ons van een must see? Mail dan naar webredactie@cultuurfonds.nl. Laten we cultuur samen levend houden!

JAZZ | Jong Metropole speelt Snarky Puppy

Het Jong Metropole Orkest zou een concertreeks opvoeren samen met Jamison Ross, zanger en percussionist van de bekende New Yorkse band Snarky Puppy, maar dat feestje ging dus niet door. Gelukkig werd er al snel besloten tot een livestream van het hele concert.

Ga er lekker voor zitten en bekijk (een deel van) het anderhalf uur durende concert hier terug. Jong Metropole is een uniek talentontwikkelingsinstituut op het gebied van symfonische jazz en pop. Het Cultuurfonds droeg bij aan het talentenontwikkelingsprogramma.

EXPO | Allemaal wonderen

De opening van de tentoonstelling ‘Allemaal wonderen’ in het Museum Catharijneconvent in Utrecht is even uitgesteld, maar je kunt via telefonisch een voorproefje krijgen van dit mythische fenomeen. Het keuzemenu biedt de volgende opties.

Optie 1: ‘wilt u een wonderverhaal horen?’ Optie 3: ‘wilt u een wonder vertellen?’ Maar vooral optie 2 spreekt tot de verbeelding: ‘wilt u een wonder meemaken?’. De telefoonlijn ‘Bel voor een wonder’ is bereikbaar via telefoonnummer 030-3071037.

FILM | Glad IJs

De korte film Glad IJs (2020) is al meer dan 250K keer bekeken op Youtube, en dat is niet voor niets. Glad IJs, mogelijk gemaakt door Fonds ZOZ en crowdfunding, gaat over een ijsbaan-medewerker wiens gedachten op hol slaan als hij een chagrijnig ogende jongeman in zwarte outfit met een rugzak op de ijsbaan ontdekt. Vanwaar die angst? En waarom worden we steeds banger voor elkaar? Bekijk de volledige korte film hieronder.

LITERATUUR | Ik voel me in de hele wereld thuis

De dwarse denker Rosa Luxemburg (1871-1919) zat vanwege haar pacifistische overtuigingen het grootste deel van de Eerste Wereldoorlog opgesloten. Zij wist echter vanuit haar kleine cel, met soms alleen zicht op de wolken en een incidenteel vogeltje, de mooiste beschouwingen te sturen. Uit de brievenbundel Ik voel me in de hele wereld thuis spreekt ongekende levenslust en positiviteit. Perfect leesvoer in deze tijden van collectieve opsluiting.

Het boek is opnieuw uitgegeven door Van Oorschot en kwam mede tot stand dankzij het G.O. van Gennep Fonds. Bekijk het boek hier.

PODCAST | Kunst is Lang

Kunst is lang en het leven is kort. Deze uitspraak werd door Hyppocrates gedaan, een Griekse arts en de grondlegger van onze geneeskunde. Luuk Heezen vernoemde zijn podcast naar deze uitspraak, maar dan met een vrolijke twist: er is heel veel kunst die op je afkomt, maar het leven is te kort om je daar niet mee bezig te houden. Elke aflevering interviewt Heezen een kunstenaar.

De allereerste aflevering is met Melanie Bonajo. Zij studeerde met een cultuurfondsbeurs af aan de Rijksacademie en vertegenwoordigt dit jaar Nederland tijdens de Venetië Biënnale.

WANDELEN | Museumzaal onder het viaduct

Als de muren op je af beginnen te komen, is het maar beter om aan de wandel te gaan. Naar het viaduct van Kleinpolderplein in Rotterdam bijvoorbeeld! Dit drukke knooppunt is misschien niet de meest voor de hand liggende plek voor een wandeling, maar het broeit onder het viaduct. Momenteel verrijst er namelijk een museumzaal in de open lucht.

Op zeven sokkels prijkt een beeld; de overige acht zijn nog leeg. 'Kunst onder Kleinpolderplein' is geïnitieerd door de Stichting Werkgemeenschap Kleinpolder en wordt gesteund door het Ted Schutten Fonds. Je leest hier hoe dit bijzondere project tot stand kwam.

Bron: Prins Bernhard Cultuurfonds