De Hollandsche Molen krijgt de Cultuurfonds Prijs

Vereniging De Hollandsche Molen krijgt dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs ter waarde van 150.000 euro. Al bijna honderd jaar werken vrijwilligers van de Hollandsche Molen hard om de molens in Nederland draaiende te houden. ‘Ze beschermen hét icoon van Nederland’, aldus Adriana Esmeijer, directeur van het Cultuurfonds.

Prijs voor de hele molenwereld

‘Deze prijs is niet alleen voor ons, maar voor de hele molenwereld’, vindt Leo Endedijk, voormalig directeur, en tegenwoordig nog steeds nauw betrokken bij De Hollandsche Molen. Onder zijn leiding werd de vereniging in de afgelopen decennia dé autoriteit op het gebied van molens. Directeur Nicole Bakker, die het stokje een aantal jaren geleden van hem overnam, ziet de Cultuurfonds Prijs zeker goed besteed bij haar vereniging. ‘En de waardering voor al die honderden vrijwilligers in het veld, die elke dag met de molens bezig zijn, dat dat gezien wordt door het Cultuurfonds is echt fantastisch!’

Bevlogen vereniging

Door het werk dat vereniging De Hollandsche Molen sinds 1923 doet, zijn honderden molens bewaard gebleven en weer in beweging gekomen. In eerste instantie ging het om het behouden van de economische functie van de molens in Nederland, met vooral de bekende korenmolens voor meel en de poldermolens voor het droogleggen van land. Tegenwoordig zet de vereniging zich in voor het behoud van het erfgoed. Het maatschappelijk draagvlak voor behoud van molens en de interesse voor dit cultureel erfgoed is enorm toegenomen. Dat geldt ook voor het ambacht van molenaar, dat inmiddels mede dankzij de vereniging als immaterieel erfgoed door de UNESCO is erkend.

Nationale Molendag 11 en 12 mei

Nederland kent nog zo’n 1.200 molens. Nergens in de wereld is de molen zo’n geperfectioneerd werktuig als in ons land. Meel, maar ook olie, gort, hout of papier worden er vervaardigd. Tijdens de Nationale Molendag op 11 en 12 mei aanstaande kunnen honderden molens in Nederland met hun molenaars bezocht worden. Windmolens, watermolens, houtmolens, industriemolens en korenmolens: maar liefst 750 molens door het hele land zijn dan open voor het publiek.

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een prijs van 150.000 euro: een fonds op naam met een startkapitaal van 75.000 euro én een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro. Sinds 2010 wordt deze oeuvreprijs uitgereikt, elk jaar in een ander werkgebied van het cultuurfonds. In 2019 is dat Monumentenzorg, met de vereniging De Hollandsche Molen als winnaar. De eerdere ontvangers zijn Reinbert de Leeuw (2018), Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

Uitreiking

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 wordt op maandag 4 november aanstaande uitgereikt in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Bron: Prins Bernhard Cultuurfonds