De ongemakkelijke kieswijzer

Uit hoeveel juridische ouders mag een meeroudergezin bestaan? Moet de vijf dagen bedenktijd bij abortus verplicht blijven? Hoe moeten we omgaan met vluchtelingen? Het klimaat? Wie bepaalt dat jij dood mag? Heb jij voor jezelf antwoord op deze lastige vragen?

Met de Ongemakkelijke Kieswijzer van het Humanistisch Verbond krijg je aan de hand van ingewikkelde dilemma’s inzicht in welke partij het beste bij je past als het gaat om leven, liefde, denken en dood.

Persoonlijke vrijheid

“Misschien ben je je er niet van bewust, maar de politiek heeft wel degelijk invloed op jouw persoonlijke vrijheid en die van anderen,” zegt Humanistisch Verbond-directeur Christa Compas over de Ongemakkelijke Kieswijzer. “Thema’s die daaraan raken mogen dan ook niet onbespreekbaar blijven. De Tweede Kamerverkiezingen dreigen te worden gedomineerd door de coronacrisis. Maar hoe ziet onze vrijheid er na vaccinatie uit? Wat is onze langetermijnkoers voor echte vrijheid ten aanzien van leven, liefde, denken en dood en een inclusieve samenleving?”

Een representatieve steekproef door IPSOS onder 1035 Nederlanders van 18 jaar en ouder onderschrijft de noodzaak om ethische kwesties rondom leven, liefde en dood onderdeel van de verkiezingen te laten zijn. Meer dan 72 procent van de ondervraagden vindt dat het volgende kabinet zich in moet zetten om abortusrechten en het homohuwelijk te beschermen. En uit de voorlopige uitkomst van de Stemwijzer blijkt dat 82 procent achter de initiatiefwet voor voltooid leven staat.

Christa Compas: “Het zijn ingewikkelde, maar essentiële vrijheidskwesties die behoren tot de kern van onze politiek en maatschappij. Want alleen zo wordt Nederland een vrij land voor iedereen. Toch heeft het nu demissionaire kabinet op veel van deze thema’s geen gehoor gegeven. Sommige thema’s, zoals voltooid leven, zijn zelfs in de ijskast geplaatst op aandringen van de ChristenUnie. Met de Ongemakkelijke Kieswijzer geven politieke partijen openheid op onderwerpen zoals abortus, voltooid leven, doorbehandelen, drugs, lhtbi+, vluchtelingen en privacy.”

ongemakkelijke kieswijzer


Doe de ongemakkelijke kieswijzer en kom erachter welke politieke partij het beste bij je past op ongemakkelijkekieswijzer.nl.

Bron: Humanistisch Verbond

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.