De vijf meestgestelde vragen over mondkapjes

Vanaf 1 juli mogen alle zitplaatsen in het openbaar vervoer weer worden gebruikt. Ga jij ook met het openbaar vervoer op stap? Gebruik dan wel een mondkapje. Hoe zat het ook alweer? We we geven antwoord op de vijf veel gehoorde vragen over mondkapjes.

  1. Hoe veilig is een mondkapje?
    In het openbaar vervoer is er een hoger besmettingsrisico, omdat het kleine binnenruimte is. Een niet-medisch mondkapje voorkomt dat druppeltjes zich in de ruimte verspreiden. Het is dus bedoeld om anderen niet ziek te maken. Je beschermt jezelf er niet mee. Het is dus geen vervanging voor het afstand houden van anderen, de hygiƫnemaatregelen en de (thuis)isolatie van personen met gezondheidsklachten.
  1. Hoe gebruik ik een mondkapje?
    - Was voor en na het afzetten van het mondkapje je handen minimaal 20 seconden met water en zeep.
    - Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek aan.
    - Zorg dat je mond, neus en kin goed bedekt zijn en raak het mondkapje daarna niet meer aan. Met een kleine opening neemt de werking al af.
    - Gebruik het mondkapje maximaal drie uur per keer. Daarom is het handig om er altijd twee mee te nemen voor de heen- en de terugweg.
    - Bewaar een schoon en gebruikt mondkapje apart van elkaar in een afgesloten of bakje.
    - Zolang je hem draagt, moet je zo veel mogelijk van het mondkapje afblijven. Dus niet tussendoor het mondkapje op- en afzetten om te eten of te drinken. De buitenkant van het kapje kan besmet zijn geraakt.
    - Een mondkapje van textiel was je op zestig graden op een volledig wasprogramma voordat je het weer gebruikt. Gebruik geen wasverzachter.
    - Was je handen nadat je het mondkapje in de wasmachine hebt gestopt.
    Let op: een mondkapje is niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar.
  2. Kan ik een mondkapje ook stomen of strijken ter ontsmetting?
    Je reinigt je mondkapje het beste door het te wassen op 60 graden. Van stomen, strijken of een paar dagen weg leggen zijn de resultaten niet onderzocht.
  3. Stel dat ik moet niezen in mijn mondkapje, wat kan ik dan het beste doen?
    Ook met een mondkapje op, nies je het beste in je elleboog. Vervang daarna het mondkapje zo snel mogelijk. Het is sowieso handig om er altijd minimaal twee bij je te hebben. Was je herbruikbare mondkapje thuis op 60 graden. Ben je echt verkouden en moet je veel niezen? Blijf dan thuis.
  4. Ik moet voor en na het gebruik van mijn mondkapje mijn handen ontsmet hebben. Maar hoe doe ik dat op stations?
    Zorg dat je een handgel bij je hebt wanneer je reist met het openbaar vervoer. Eventueel kun je op een stationstoilet ook je handen wassen.

Bron: Rode Kruis