De vijf meestgestelde vragen over mondkapjes

Ze waren al verplicht in het openbaar vervoer, maar vanaf 29 september kunnen ook winkeliers je vragen om binnen een mondkapje te dragen. Hoe werkt het ook alweer met die mondkapjes? Hoe draag je ze veilig en hoe kun je ze wassen? We geven antwoord op vijf veelgestelde vragen over mondkapjes. Weet jij alles al? Doe dan de test!

Waarvoor is het mondkapje bedoeld?

Een niet-medisch mondkapje voorkomt dat druppeltjes zich door de ruimte verspreiden. Het kapje is vooral bedoeld om anderen niet ziek te maken, niet om jezelf te beschermen. Het mondkapje is geen vervanging voor het afstand houden van anderen, de hygiënemaatregelen en thuisblijven bij gezondheidsklachten.

Hoe gebruik ik een mondkapje?

 • Was voor en na het afzetten van het mondkapje je handen minimaal twintig seconden met water en zeep.
 • Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek aan.
 • Zorg dat je mond, neus en kin goed bedekt zijn en raak het mondkapje daarna niet meer aan. Met een kleine opening neemt de werking al af.
 • Blijf zoveel mogelijk van het mondkapje af terwijl je het draagt. Zet het mondkapje niet tussendoor op en af om te eten of drinken. De buitenkant van het kapje kan besmet zijn geraakt.
 • Gebruik het mondkapje maximaal drie uur per keer. Het is handig om twee kapjes mee te nemen, een voor de heen- en een voor de terugreis.
 • Bewaar schone en gebruikte mondkapjes apart van elkaar in afgesloten bakjes.
 • Een mondkapje van textiel was je op zestig graden op een volledig wasprogramma voordat je het weer gebruikt. Gebruik geen wasverzachter.
 • Was je handen nadat je het mondkapje in de wasmachine hebt gestopt.
 • Zet geen mondkapje op bij kinderen tot 3 jaar. Mondkapjes zijn niet geschikt voor zeer jonge kinderen.

Kan ik een mondkapje ook stomen of strijken ter ontsmetting?

Je reinigt je mondkapje het beste door het te wassen op 60 graden. Van stomen, strijken of een paar dagen wegleggen zijn de resultaten niet onderzocht.

Stel dat ik moet niezen in mijn mondkapje, wat kan ik dan het beste doen

Ook met een mondkapje op, nies je het beste in je elleboog. Vervang daarna het mondkapje zo snel mogelijk. Het is sowieso handig om er altijd minimaal twee bij je te hebben. Was je herbruikbare mondkapje thuis op 60 graden. Ben je echt verkouden en moet je veel niezen? Blijf dan thuis.

Ik moet voor en na het gebruik van mijn mondkapje mijn handen ontsmet hebben. Maar hoe doe ik dat op stations?

Zorg dat je een handgel bij je hebt wanneer je reist met het openbaar vervoer. Eventueel kun je op een stationstoilet ook je handen wassen.

  Bekijk meer tips hoe je besmetting kunt voorkomen.
  Lees wat het Rode Kruis doet tijdens de coronacrisis.

  Bron: Rode Kruis

  ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

  Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.