Diabetes type 1 in 2018

Komend jaar komen er verschillende nieuwe modellen van insulinepompen en continue glucosemeters op de markt. Ook worden van verschillende Nederlandse onderzoeken de resultaten verwacht.

Een korte vooruitblik. De fabrikanten van diabeteshulpmiddelen zitten niet stil. Ze ontwikkelen hun producten steeds verder door met meer mogelijkheden en kleinere afmetingen. Een deel van de nieuwe apparaten komt dit jaar eerst op de markt in de Verenigde Staten, maar hopelijk daarna ook snel in Europa.

Insulinepompen

Dit voorjaar komt de MiniMed 670G van Medtronic buiten de VS op de markt, hoewel dat eigenlijk voor afgelopen jaar al op de planning stond. Het is een hybrid closed loop systeem, dat wil zeggen dat de insulinepomp is aangesloten op een continue glucosemeter en zelf basale insuline erop afstemt. Je moet nog steeds zelf de dosis rond maaltijden invoeren en het systeem kalibreren, maar het apparaat heeft zeker ’s nachts voordelen.

Deze zomer komt in de VS de t:slim X2 insulinepomp van Tandem uit. De pomp is gekoppeld aan de Dexcom G5 continue glucosemeter en heeft het zogeheten Predictive Low Glucose Suspend-systeem. Dat wil zeggen dat wanneer de bloedsuiker te laag dreigt te worden, de pomp automatisch de basale insuline stopt. Stijgen de waarden weer, dan hervat hij de insulineafgifte.

De pomp zonder slangetje, Omnipod van Insulet, heeft straks een bluetooth-verbinding met een nieuwe handheld: de Omnipod Dash. Dat is een omgebouwde Android Smartphone waardoor hij gemakkelijk te bedienen is (maar waarmee je verder niet kunt bellen of andere apps gebruiken). Er zit ook een afstandsbediening voor ouders bij.

Een infusieset die er eigenlijk in 2016 al had moeten zijn is de MiniMed Pro-Set van Medtronic. Daar waren in het begin zoveel klachten over, dat de fabrikant het apparaat eerst wilde verbeteren. De infusieset lijkt dit jaar een nieuwe start te gaan maken. Er zit de zogeheten BD FlowSmart-technologie in, met technische verbeteringen waardoor onder meer de insuline beter stroomt.

De Kaleido insulinepomp is in 2017 al voorzichtig op de Nederlandse markt geïntroduceerd, waarbij de Nederlandse fabrikant ViCentra de feedback van de gebruikers goed monitort voor er verdere stappen gezet worden. In 2018 komt Kaleido waarschijnlijk op grotere schaal en in meer ziekenhuizen beschikbaar. De pomp is er in verschillende kleuren en werkt met een los infuus. Daardoor is de pomp te dragen als patchpomp op de huid, of als losse pomp in je zak.

Continue glucosemeters

Veel mensen kijken uit naar de nieuwe Dexcom G6-sensor, waarvan aangekondigd is dat hij maar 1 kalibratie met een vingerprik nodig heeft per dag, in plaats van de 2 benodigde voor de huidige G4 en G5. Dexcom wil ook eigenlijk dit jaar nog toe naar een sensor die helemaal niet meer gekalibreerd hoeft te worden. Ook is de nieuwe G6-sensor bijna een derde dunner dan zijn voorgangers.

Fitbit, bekend van de sporthorloges, investeert 6 miljoen dollar in een nieuwe bloedsuikermeter. De startup Sano, waarmee ze gaan samenwerken, ontwikkelt een pleister die continu de suikerwaarde van de drager moet meten. We zijn benieuwd!

Verwachte resultaten uit Nederlands onderzoek

In 2017 is Bart Roep en zijn team begonnen met fase 1 van de Vitamine D trial. De eerste resultaten zijn positief. Het is de verwachting dat Roep en zijn team in 2018 een begin kunnen maken met fase 2.

Het onderzoek van het Zilveren Kruis naar de voordelen van de FreeStyle Libre loopt in de komende maanden ten einde. We wachten de resultaten af en wat de gevolgen hiervan zijn op de discussie over vergoeding.

De kunstalvleesklier van Inreda Diabetic komt steeds dichter naar de markt toe. In 2018 staat een volgende studie met patiënten in de planning.

Een pleister die je waarschuwt voor ongemerkte hypo's. Bastiaan de Galan en zijn Nijmeegse onderzoekers ronden in 2018 hun onderzoek af naar deze hypopleister die door veranderingen in je hartritme ongemerkte hypo's herkent.

Bron: Diabetesfonds