Dit is het moment voor een verbod op bewust toegevoegde microplastics
De Europese Unie wil het gebruik van microplastics die bewust aan producten zijn toegevoegd aan banden leggen. Het gaat hierbij om producten zoals cosmetica, wasmiddelen, verf en pesticiden. Het doel is om microplastics die een gevaar zijn voor het milieu en de menselijke gezondheid te verbannen.
Daarom heeft de Europese Commissie in 2019 opdracht gegeven aan de European Chemicals Agency (ECHA) om met een voorstel te komen voor een restrictie op ‘bewust toegevoegde microplastics’ in producten. Inmiddels heeft ECHA zijn opinie gepubliceerd. Hierin worden voorstellen gedaan over wat onder ‘microplastics’ zou moeten worden verstaan, en welke polymeren zouden moeten worden uitgezonderd van de restrictie. Daarnaast wordt er ook geadviseerd over transitieperiodes die nodig zouden zijn om microplastics uit bepaalde producten te verwijderen. Het voorstel is nu in handen van de Commissie en de lidstaten.
Moeilijk haalbaar doel
De Europese Unie wil de vervuiling van 500.000 ton microplastics in voornamelijk rivieren en zeeën tegengaan. De restrictie heeft veel potentie, maar door de vele uitzonderingen en lange transitieperiodes die nu zijn voorgesteld door ECHA wordt dit doel lastig haalbaar. Bovendien zal de huidige microplasticvervuiling nog bijna een decennium door kunnen blijven gaan.
Plastic Soup Foundation (PSF) vraagt al jaren aandacht voor het microplastic-probleem
Al lange tijd vraagt PSF aandacht voor het probleem van microplastics en de milieu- en gezondheidsproblemen die dit voortbrengt. Onder andere via de Beat the Microbead-campagne en onze BTMB-app kaart Plastic Soup Foundation de aanwezigheid en het gevaar van microplastics in cosmetica aan.
In het ECHA-voorstel zou de industrie maar liefst vier jaar de tijd krijgen om microplastics uit rinse-off-producten te verwijderen, en zes jaar voor leave-on-producten. De cosmetica-industrie gebruikt 8.700 ton microplastics per jaar, en een geschatte 3.800 ton lekt hiervan naar het milieu. De wetgeving zou met zulke lange transitieperiodes dus tonnen microplastics-vervuiling toestaan.
Vanwege hun grote zorgen over het microplastic-probleem, heeft Plastic Soup Foundation samen met andere Europese NGO’s een position paper gepubliceerd naar aanleiding van het ECHA-voorstel. Hierin worden de grootse bedenkingen bij het voorstel uiteengezet.
Nederland: Ga voor verdergaande maatregelen
De Europese Commissie zal naar aanleiding van dit voorstel wetgeving formuleren, waarna de lidstaten hierover zullen stemmen. PSF heeft een brief gestuurd naar verschillende Nederlandse bewindspersonen om aandacht te vragen voor de tekortkomingen van het ECHA-voorstel en te streven naar verdergaande wetgeving.
Dit is hét moment om dit probleem aan te pakken en om het gebruik van alle bewust toegevoegde microplastics aan banden te leggen. De bewijzen zeggen genoeg: actie is nu nodig en niet pas over vele jaren.
Bron: Plastic Soup Foundation