Doe op 7 november mee aan de actie #natuurinjetuin

Elk jaar op de eerste zaterdag van november zetten duizenden vrijwilligers zich in voor natuur en landschap op de Natuurwerkdag. Helaas is de Natuurwerkdag dit jaar afgelast vanwege corona. De natuur kan niet nog een jaar wachten op onze hulp. Doe daarom op zaterdag 7 november mee aan de actie #natuurinjetuin van de organisatie Natuurwerkdag en ga aan de slag met de biodiversiteit in je eigen tuin.

Met een aantal simpele tips kun je zaterdag 7 november zelf aan de slag in je tuin. Doe mee aan de actie #natuurinjetuin van de organisatie Natuurwerkdag!

Hoe maak je je tuin winterklaar?

In de herfst maken veel mensen hun tuin winterklaar. Maar van al die orde en netheid worden de dieren in je tuin eigenlijk niet zo blij. Zij houden meer van rommelhoekjes waar ze ‘s winters in weg kunnen kruipen. En van uitgebloeide planten vol hapklare zaden. Boswachter Mathiska legt uit hoe zij haar tuin winterklaar maakt. Door juist weinig te doen helpt zij dieren en planten de winter door. Als dat geen goed nieuws is…

Maak je tuin biodiverser met deze 10 tips voor de herfst.

Help egels de winter door

Nog even en de egels gaan in winterslaap. Maar dan moeten ze wel een plek vinden waar ze rustig kunnen overwinteren. In veel tuinen en parken is het daar veel te netjes voor.

Boswachter Mathiska geeft 5 tips hoe je jouw tuin egelvriendelijk maakt.

Tips van Natuurwerkdag

Kijk vanaf 6 november op de website van de Natuurwerkdag voor meer inspiratie voor je tuin: het maken van een takkenril met snoeiafval en herfstbladeren of het creëren van schuilplekjes in je tuin voor de salamander of egel.

Samen voor biodiversiteit

De biodiversiteit in Nederland is helaas sterk aan het afnemen. Dit verlies aan biodiversiteit, de afgelopen decennia ruim 70%, is een grote zorg. Biodiversiteit zorgt voor zuurstof, schoon water en levert een gezonde bodem voor voedselproductie. Zonder bijen en regenwormen geen brood, bier of broccoli. En zonder gezonde natuur geen zuivering van water en lucht.

Uit onderzoek blijkt dat tuinen een belangrijk bijdrage leveren aan biodiversiteit. Ongeveer 36% van de gemiddelde tuin in Nederland bestaat uit planten volgens het rapport van Climate Adaption Services (CAS). Nederlandse tuinen kunnen groener, is dan ook de conclusie. Want groene tuinen zorgen voor verkoeling, afwatering, biodiversiteit en opvang van CO2 en fijnstof (bron: CAS).

Natuurwerkdag

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de Provinciale Landschapsbeheerorganisaties, de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland, A Rocha, IVN en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

Partner van de Natuurwerkdag is de Nationale Postcode Loterij.

Bron: Natuurmonumenten