Dokters van de Wereld opent zorgcafé in Utrecht

Dokters van de Wereld opent zorgcafé in Utrecht

Op 19 januari opende Dokters van de Wereld haar eerste Zorgcafé in Utrecht. Een mijlpaal, want na Zorgcafés in Amsterdam en Nijmegen vestigen zij zich voor het eerst structureel in de Domstad om ook daar statushouders passende zorg en psychosociale ondersteuning te kunnen bieden.

medische- en psychosociale vrijwilligers

In het Zorgcafé van Dokters van de Wereld kunnen vluchtelingen (en andere nieuwkomers) terecht met vragen over hun gezondheid en de gezondheidszorg in Nederland. De vrijwilligers hebben een medische- of psychosociale achtergrond en maken door hun kennis en begeleiding de Nederlandse gezondheidszorg op een laagdrempelige manier toegankelijk. En dat is nodig, want veel vluchtelingen vinden niet zo makkelijk de weg binnen ons zorgsysteem.

Daarnaast heeft deze doelgroep meer kans op het ontwikkelen van mentale problemen, doordat zij vaak oorlogsgeweld, traumatische ervaringen en/of een lange asielprocedure doorstonden. Ondersteuning van hulpverleners die hun omstandigheden begrijpen en de Nederlandse gezondheidzorg goed kennen is daarom belangrijk, met name omdat statushouders vaak weinig hulp zoeken. Soms komt dat omdat zij hard bezig zijn met hun inburgering en het opbouwen van een nieuw leven, vaak spelen schaamte en angst ook een rol.

Het Zorgcafé is gevestigd in het Welkomhuis aan de Grebbeberglaan in Utrecht en is op maandag en donderdag geopend. Naast Dokters van de Wereld zijn ook andere organisaties in het Welkomhuis actief, zoals Dock, VluchtelingenWerk Nederland, diverse buurtteams, een taalschool en de gemeente Utrecht.

Bron: Dokters van de Wereld

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.