Dominicaanse Republiek verbiedt kindhuwelijken

Na een jarenlange strijd zijn kindhuwelijken in de Dominicaanse Republiek nu officieel verboden. Dit betekent dat de minimumleeftijd voor meisjes om te trouwen wettelijk 18 jaar is, zonder uitzondering. “We zijn ontzettend blij en trots dat we hebben kunnen bijdragen aan deze verandering. Dit laat zien dat we met moed en doorzettingsvermogen heel veel kunnen bereiken”, zegt Virginia Saiz, directeur van Plan International in de Dominicaanse Republiek.

Plan International heeft zich jarenlang ingezet voor het volledig verbieden van kindhuwelijken in de Dominicaanse Republiek, omdat we weten wat de enorme risico’s zijn die meisjes hierdoor lopen. Voorheen konden kinderen nog wel trouwen als hun ouders daar toestemming voor gaven. Maar liefst 36 procent van de meisjes en vrouwen in de Dominicaanse Republiek is getrouwd voor haar achttiende. Meisjes stoppen door het huwelijk vaak met school en het is vervolgens heel lastig om financieel zelfstandig te worden en eigen keuzes te maken. De meisjes worden afhankelijk van hun man en zijn familie en ze raken na een kindhuwelijk vaak zwanger voordat hun lichaam dit aankan.

Veer informatie over kindhuwelijken, klik hier.

Voorop in de strijd tegen kindhuwelijken

Veel mensen in de Dominicaanse Republiek waren zich niet bewust van deze risico’s en ook de politiek was nog niet overtuigd. Om de ernst van de situatie duidelijk te maken, vroeg de organisatie meisjes en jonge vrouwen naar hun eigen ervaringen met kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Zo konden zij hun stem laten horen. De uitkomsten van deze onderzoeken deelde de organisatie tijdens de media tours door de Dominicaanse Republiek, waarmee Plan International voorop liep in de strijd tegen kindhuwelijken.

Groeiende steun

Een meerderheid in het Dominicaanse congres steunde in 2017 al een totaalverbod op kindhuwelijken, maar het voorstel strandde toen in de senaat. De laatste jaren sloten steeds meer andere organisaties zich bij Plan international aan en ook in de politiek groeide de steun voor het uitbannen van kindhuwelijken. Op Wereldmeisjesdag vorig jaar was Melany (10), een meisje dat deelneemt aan een van de projecten, voor een dag president van het land. Ook veel andere meisjes bekleedden die dag hoge posities binnen de overheid waarbij zij aandacht vroegen voor hun situatie. Deze regering wilde duidelijk verandering zien. Het voorstel is nu goedgekeurd door het congres, de senaat én de president, wat betekent dat het volledige verbod op kindhuwelijken nu definitief is.

Het werk gaat door

Deze mijlpaal laat zien dat je door je stem te laten horen voor verandering kunt zorgen. Hoewel kindhuwelijken in de Dominicaanse Republiek nu verboden zijn, is ons werk nog lang niet klaar. Niet alleen de wetgeving, maar ook de achterliggende culturele gebruiken en overtuigingen moeten veranderen. Plan International blijft zich hiervoor inzetten door het bewustzijn rondom deze kwestie te vergroten. Zij blijft meisjes, jonge vrouwen en hun omgeving voorlichten over hoe belangrijk onderwijs is.

Bron: Plan International